Huligani u Francuskoj: Kada učenici prerastu učitelje

Huligani u Francuskoj: Kada učenici prerastu učitelje Izvor: AFP

Nasilje je dio ruskog nogometa već dugi niz godina. Sukobi unutar stadiona i organizovane borbe daleko od njih su postale česte. Ali veliki incidenti ovog vikenda u Marseilleu, tokom Evropskog prvenstva u Francuskoj, gurnule su ruski huliganizam na tron međunarodne pozornosti.

Ruska nogometna unija izrazila je žaljenje zbog nemilih scena, a ruski ministar sporta huligane je okarakterisao kao sramotu.

U međuvremenu huligani su ponosni na događaje iz Marseilla.

"Ovo je pokazatelj ko je najjači među huliganima", rekao je za Aleksej, pristalica kluba CSKA iz Moskve, u telefonskom razgovoru za BBC. On je potvrdio sudjelovanje u sukobima u Francuskoj, te istakao da su ruski huligani naučili mnogo od „kolega“ iz Engleske.

"70-ih i 80-ih godina svi su se sklanjali pred Englezima", kazao je Aleksej i dodao: "To su bila druga vremena. Sada postoje drugačiji huligani.“

Nakon brutalnih sukoba na ulicama na Twitteru su se pojavili izrazi poput #Marseilleisours.

Engleski navijači su osjetili brutalno nasilje ruskih huligana, te o njima sada govore kao o običnim divljacima, jer su napadali "obične navijače", a ne engleske huligane.

Rusi ističu kako su samo reagovali na provokacije od strane Engleza. Također, ruskog huligana opisuju kao mladog, istreniranog i trijeznog muškarca, za razliku od pijanih Otočana

"Mnogi su bokseri ili treniraju borilačke vještine. Ruski huligani često vode zdrav način života, izbjegavaju alkohol koji je oduvijek bio sastavni dio navijačke subkulture", objašnjava novinar Andrej Malosolov, suosnivač ruske navijačke unije.

"Englezi kao da piju više, a kada pije gube kvalitetu kao borci i spori su. Naši ljudi su bili spremni", rekao je on sugerišući kako su "učenici prerasli učitelje".

"Rusija i Poljska su top na huliganskoj sceni", rekao je Andrej Malosolov i dodao da na toj listi Engleska ide silaznom putanjom

Potrebno je razlikovati pojmove „huligan“ i „navijač“, piše ruski tabloid.

Hardcore huligani su poznati jednostavno kao "borci“ koji se tuku i izazivaju nerede, dok se tzv. "Ultrasi“ više brinu o podršci svom timu na stadionu i pravljenju koregrafija.

Video snimke sukoba obično budu objavljene na internetu, a tako je bilo i ovaj put. Ruski huligan je za vrijeme napada na engleske pristalice u Marseilleu sve vrijeme imao upaljenu kameru, a video zapis je objavljen na YouTube.

Izvor: YouTube

Izvještaji iz Francuske upućuju na to da huligani iz više klubova bili uključeni u tuče u Marseilleu, uključujući i iz gradova malo poznatih izvan Rusije kao Orel i Krasnodar. Fanovi kažu - ključni članovi su dio većih huliganske grupa, uključujući pristalice timova CSKA i Spartak, kojima je zabranjen dolazak na ovogodišnji EURO.

Nedavno doneseni Zakon o navijačima uveo je stroge kazne za prekršaje, uključujući nasilje. Predsjednik sindikata ruskih navijača rekao je za BBC da je zbog toga više od 100 huligani na crnoj listi.

Rusiji i Engleskoj prijete žestoke kazne, najavila je UEFA, ako se nasilje nastavi. Krajnja kazna mogla bi biti diskvalifikacija sa EURO-a, što bi bilo poražavajuće s obzirom da je Rusija domaćin Svjetskog prvenstva 2018.godine.

"Momci su samo branili čast svoje zemlje", prenijeli su ruski mediji izjavu Igora Lebedeva, koji je član odbora Nogometnog Saveza Rusije.

Mnogi su zvaničnici nalazili riječi opravdanja za svoje sugrađane koji su pravili nerede po Francuskoj, pozivajući se na mnogobrojne uvrede koje su upućene Rusima.

"Naravno da smo zabrinuti za reprezentaciju. To je glavna stvar", rekao je huligan Aleksej za BBC iz Francuske, insistirajući na tome kako više ne bi trebalo biti problema.

Tvrdi da su sukobi na kraju subotnje utakmice isprovocirani od strane Engleza.

"Možda nije bilo uredu to što smo učinili", priznao je Aleksej, ali naglasio „da svi trebaju biti spremni snositi posljedice, ukoliko provociraju".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna