Juncker planira da sve članice EU usvoje euro

Juncker planira da sve članice EU usvoje euro Izvor: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Europska komisija nakon Brexita želi osigurati da sve članice Europske unije usvoje euro, piše britanski list Daily Express, a njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi kako Komisija namjerava ubrzati dovršenje monetarne unije.

"(Predsjednik Europske komisije) Jean-Claude Juncker, kako se vjeruje, odlučio je osigurati da svaka država članica koristi euro nakon što je narod Britanije glasovao za Brexit 23. juna", piše Daily Express u utorak.

Juncker želi "ubrzati europsku integraciju tako što bi preostalih osam zemalja koristile euro", kaže list navodeći Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung isto tako piše da prema njegovim informacijama EK želi ubrzati "dovršenje" monetarne unije. 

"S obzirom na predstojeći Brexit želi EU-Komisija okončati dosadašnju 'EU s višestrukim valutama'", piše u nedjelju FAZ pozivajući se na izvore bliske Junckeru. "Osim toga trebala bi se monetarna unija 'tješnje povezati'".

Prema navodima lista za euro nadležni potpredsjednik Latvijac Valdis Dombovskis trebao bi sada preuzeti i resor financijskog tržišta od britanskog povjerenika Jonathana Hilla koji je odstupio, i to za stalno a ne samo privremeno. Dombrovskis bi, kaže FAZ, trebao imati ne samo koordinirajuću ulogu kao dosada kao potpredsjednik nego biti sam nadležan za resor financijskog tržišta. Regulacija financijskog tržišta trebala bi biti snažnije usmjerena na monetarnu uniju, kaže list. On bi također zadržao i mjesto povjerenika za euro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Halid

Gori im pod nogama. Napokon je doslo vrijeme da se paznja sa nestabilnosti Balkana ili BiH prebaci malo i u EU. Ne vidim razlog zasto toliko letimo ka EU kad ce potusiti sve manje proizvodjace voca i povrca i omce oko vrata nam svezati nama obicnim ljudima dok se bogati i dalje bogate.

0 0

* Sva polja su obavezna