Jovanović: RS je talac političkog ludila Dodika

Jovanović: RS je talac političkog ludila Dodika Izvor: N1

Gostujući u Novom danu, lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da nije opterećen da po svaku cijenu bude u vlasti, da povremeno vidi sličnost između onoga što on želi da radi i nastojanjima mandatara Vučića, i da bi ponovo otišao na komemoraciju u Srebrenicu, iako je ove godine zbog toga kritikovan.

"Ne mislim da su svi Srbi ubice, ja sam u Srebrenicu otišao zato što su me pozvali", kaže Jovanović.

"Ja sam pozvan u Srebrenicu, tamo se ne ide kao na godišnji odmor", kaže Jovanović i dodaje da je on išao na obilježavanje 21 godinu od genocida u Srebrenici.

"Kvalifikacija genocid nije izraz mog hira. Međunarodni sud pravde je prije 10 godina to tako kvalifikovao. Nije optužio Srbiju za genocid, optužio je Srbiju da nije uradila ništa da do toga ne dođe, i da nije sankcionisala odgovorne", kaže Jovanović.

Lider LDP dodaje da "smo 2010. bili prevelike kukavice". 

"Mi smo tada usvojili rezoluciji kojom se osuđuje događaj u Srebrenici. Zašto nisu imali snage da to nazovu genocid? Zato što je uporište te politike ratnih zločina prejaka, i dalje kontroliše veliki dio našeg društva. Oni koji su ranije vodili zemlju, ali i danas, su povremeno koketirali sa tom politikom, i računali da je dio društva toliko antagonizovan da je slijep pri činjenicama", kaže Jovanović.

Dodaje da nikada nije omalovažao žrtve Srpskog naroda, i da su najveću cijenu platili Srbi.

"Ne mislim da RS treba da bude ukinuta"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao "Jovanović misli da treba da se ukine RS, neka dođe meni da to priča u Banjaluku ili bilo gde u RS. On je izvan vremena i prostora, on je u suštini politički nekontrolisana navođena raketa".

Jovanović kaže da je Dodik politiku pretvorio u antitezu svega što ona treba da bude.

Odgovorio sam mu - ne na njegovom đilkoškom načinu, kaže Jovanović za  Dodikov komentar na njegovu posjetu Srebrenici.

"Ne mislim da RS treba da bude ukinuta. Republika Srpska je talac političkog ludila Dodika. Nacionalizam prolongira ono što je nužno, a to su promjene", kaže Jovanović.

Lider LDP kaže da nije siguran da on ima podršku Srbije.

"Mislim da je to kalkulisanje, a ne podrška. Ne mislim da Srbija treba da se miješa u odnose u Bosni, ali Dodik je neka vrsta kopremijera u Srbiji. Dodik je neko ko zloupotrebljava Srbiju u nastojanju da uvjeri Srbe u RS da je napad na njega napad na Srbiju. Neću da se povlačim pred tom politikom", kaže Jovanović. 

Jovanović kaže da bi išao ponovo u Srebrenice, ali nada se da dogodine neće ići sam. 

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.


Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

X

Ipak je on srbalj!

1 4

011

Čeda voli " belo " ... Jesu bošnjaci našli ličnost , taj bi i familiju prodao da mu neko kaze da je fin i posten ... A sto voli " belo " , cudo jedno ... Koliko ga voli Bg. i onaj urbani deo , istrazite ?? Cenzus itd. Prodavac magle i ublehaš ....

3 7

Amel

Jedini posten politicar u bivsoj Jugoslaviji!

11 4

* Sva polja su obavezna