VIDEO| Kako prepoznati ispravan fiskalni račun

VIDEO| Kako prepoznati ispravan fiskalni račun Izvor: Ilustracija, N1

Kontrole pokazuju da skoro 50 % maloprodajnih objekata pokušava da sačuva PDV za sebe. Tražite li i prepoznajete li pravi fiskalni račun?

Kako izgleda ispravan fiskalni račun? Brojni su načini da se prevari i kupac i država.

''Ja sam bio u prilici da to vidim, samo napiše iznos u eurima na stikeru, nema govora o fiskalnom racunu'', ispričao je Fikret Hadžić, ekspert za tržište rada. Kaže da se radi o vrlo jednostavnim metodama.

''Mogu biti dvije kase, jedna je prijavljena, a druga ne. Mogu se simulirati računi koji lice na fiskalne, ali to nisu praktično. Drugo, imamo predračune i međuračune, radi se o brojnim prevarama'', dodao je profesor Hadžić.

Sami će se prepoznati oni koji ne traže fiskalni račun.

Psiholozi upozoravaju da oni koji žele da PDV sačuvaju za sebe, pažljivo odaberu kupce žrtve. Da toga ima mnogo,  govore i statistike. Za samo deset dana u Kantonu Sarajevo su kod skoro pola kontrolisanih, utvrđene nepravilnosti. Drugi primjer je polugodišnji rad Poreske uprave RS i trećina onih koji krše zakon po osnovu neizdavanja fiskalnog računa.

''Najčešće su prekršaji u objektima koji se bave uslugama hrane i pića te u objektima poput prodavnica na malo i sitnih proizvoda'', kazala je portparolka Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpska Dušanka Makivić.

Inspektori pozivaju na prijavu nezakonitosti i poručuju da uzimaju u obzir svaku prijavu, ali...

''Ova vrsta prekršaja se može dokazati samo kada je inspektor konstatuje u toku nadzora i tada se može sankcionisati'', rekla je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić

Zanimljivo je da je u oba entitetska zakona definisano da kupci u krugu od 20 metara trebaju čuvati fiskalni račun s obzirom na to da se i njima zbog neposjedovanja istog može izreći kazna od 50 KM. Nemaju praksu to da rade inspekcije, ali poručuju da je cilj podizanje svijesti građana te napominju da se svaka utaja poreza najviše reflektuje na uslove života prosječnog građanina. A vi najbolje znate kakvi su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Izvor: N1

Tagovi: fiskalizacija

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Su

A nama se svodi na isto, ukrao trgovac ili vlada, vazno je da nama nema fajde od računa...

1 1

Student

Uglavnom placam karticom i u tom slucaju moraju i izdati racun i ne mogu lazirati. A slip sacuvam par dana za slucaj da ne bude isto na izvodu. A i nema u ovom slucaju da mi nema vratiti 5 ili 10 pfeninga. :)

3 0

Ti si vjerojatno iz Foče hhehhe😂😂😂😂

6 0

* Sva polja su obavezna