Reakcije na izjavu Izetbegovića, poziv Dodiku da prekine saradnju

Vijesti 21. apr 202119:14 > 19:14 11 komentara

Izmjene Izbornog zakona. Neslužbeni dokumenti. Prekrajanje granica. Novi murali u Foči veličanja ratnih zločinaca. Mirni razlaz i prijetnje ratom. Teme su to koje posljednjih dana dominiraju javnim prostorom. Je li pozadina svega pokušaj rastakanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine? Ili skretanje pažnje s aktualnih afera, kreditnih zaduženja i neuspjeha u nabavi vakcina?

Priča o non-paperu nastavljena zahtjevom MVP-a BiH. Aktivno nastaviti raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela. Uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH – osnovni je zahtjev.

Mirni razlaz i afere

“Potrebno je da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim ste akreditovani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednje dvije decenije. Uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Ujedinjenih nacija. Evropske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija”.

Srpski predstavnici imaju svoje stavove. Znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta. Poručio je ovo predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

“To vam samo govori i svjedoči o raspadu sistema u BiH. Nema više tog vezivnog tkiva koji može povezati BiH. U prošlosti to je nešto značilo da stranci nešto mogu uraditi. Danas ni sami sebi ne mogu pomoći”, tvrdi Dodik.

Zbog ovakvih secesionističkih izjava SDA je danas pozvala članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da uvede sankcije Dodiku. Ako rata bude, tvrdio je dan ranije lider SDA, stat će ispred ljudi.

“Radije bih danas umro nego dopustio da ‘genocidaši’ zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine. Definitivno. To vam govorim danas za ramazan. Dakle, nema govora da će to napraviti. Mogu početi, ali neće znati kako će to završiti”, smatra Bakir Izetbegović.

Reakcija na izjave Izetbegovića

Izetbegović i njegov – kako ga i on naziva ‘genocidaški’ koalicioni partner Milorad Dodik, napokon trebaju početi da rade za građane i narod. Poručuje u reakciji lider SBB-a Fahrudin Radončić…

“Dosta je više prepadanja naroda. Naša je država preživjela i mnogo opasnije papire od navodno Janšinog ili Dodikovog secesionističkog mlaćenja prazne slame. Bosna i Hercegovina će sigurno i u miru još dugo i uspješnije živjeti. Ali Izetbegovićeva i Dodikova koaliciona vlast i dogovorene provokacije neće i ne trebaju”.

Zbog izjave Izetbegovića i Dodika oštre reakcije i opozicije u Republici Srpskoj. Pozivaju Dodika da prekine svaki vid političke saradnje sa SDA.

“Nek pokaže da je Republika Srpska na prvom mjestu. Ima priliku. Ima opravdanje. Pozivanje na rat, na ubijanje. Nazivanje jednog naroda genocidnim je sasvim dovoljno da se prekine politička saradnja sa jednom takvom političkom partijom”, smatra Nenad Nešić.

“Da sklone priču sa vakcinacije. Afera respiratori. Maske. Pokretne bolnice. Ikone. Zaduživanje za šesto miliona KM. Sa životnih problema građana i najbolje da se počne pričati o referendumima. O ratovima. O tenzijama i sukobima od ljudi koji su u tragičnom ratu koji je odnio stotine hiljada života jedan od njih je švercovao cigare. Drugi se krio u podrumu do sefa”, dodaje Branislav Borenović.

“Neće biti rata”

Novo zveckanje oružjem i mirni razlaz broje najviše komentara i na društvenim mrežama.

“Kad ce mirni razlaz znal se šta? Da se izljubimo na vakat”.

“Nema vakcina, a mirni razlaz. To je BiH u 2021. godini”.

“Možemo biti mirni. Dodik je rekao da hoće isključivo mirni razlaz”. Samo su neki od komentara.

Sociolog i političar Miro Lazović smatra da od mirnog razlaza nema ništa. Sve je stvar političkih spinova. Rata se ne treba bojati.

“Mislim da su te ratne okolnosti otklonjene. I sam Dodik je promijenio određenu retoriku. Više ne govori o ratu nego o mirnom razlazu”, zaključuje Miro Lazović.

Ne koristite pitanje cjelovitosti BiH da skrenete pažnju sa vlastite političke nesposobnosti, poručili su iz Naše stranke. Nezavisni blok je zbog YouTube kampanje SNSD-a protiv ove stranke podnio prijavu CIK-u. Iz ambasade SAD-a su podsjetili da građani BiH zaslužuju od svojih lidera više od remetilačkog djelovanja s ciljem skretanja pažnje sa pokretanja primarnih ekonomskih i izbornih reformi, te reformi iz oblasti vladavine zakona uz pomoć kojih će ova zemlja krenuti naprijed.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare