Njemačka: Uhapšen trojac osumnjičen za vezu sa ISIS-om

Njemačka: Uhapšen trojac osumnjičen za vezu sa ISIS-om Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Njemačka policija uhapsila je u utorak trojicu Sirijaca zbog sumnje da su povezani s terorističkom organizacijom ISIS i napadačima iz Pariza, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Njemačke Thomas de Miziere.

Maiziere je na današnjoj konferenciji za medije istakao da su njih trojica, uzrasta 17, 18 i 26 godina, uhapšeni u saveznoj državi Schleswig-Holstein na sjeveru zemlje zbog sumnje da su ih teroristi ISIS-a obučavali, a zatim ih s izbjeglicama poslali u Evropu prošle godine.

"Istraga savezne policije je pokazala da su osumnjičeni povezani s počiniocima napada u Parizu u novembru 2015. godine. Sve ukazuje na to da je organizacija, koja je prokrijumčarila napadače iz Pariza, isto učinila i s ovom trojicom osumnjičenih", kazao je Maiziere i dodao da je istraga otkrila da su njihove putne isprave pripremljene na istoj lokaciji.

De Maiziere je kazao da su ih njemačke vlasti mjesecima pratile kako bi prije njihovog hapšenja prikupili čvrste dokaze.

Uprkos snažnim indicijama da su osumnjičeni slijedili naređenja ISIS-a, u istrazi nisu pronađene informacije o konkretnim akcijama i planu napada u Njemačkoj, istakao je njemački ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna