Ćerimagić o 'upitniku EU': Moramo dokazati da znamo i hoćemo

Ćerimagić o 'upitniku EU': Moramo dokazati da znamo i hoćemo Izvor: N1

Vijeće za opće poslove Evropske unije danas bi trebalo razmatrati aplikaciju BiH za članstvo u EU. Političari su optimistični i očekuju zeleno svjetlo od EU, tj. da će Evropska Komisija Bosni i Hercegovini pripremiti i poslati upitnik koji je važan korak ka dobijanju kandidatskog statusa.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Adnan Ćerimagić, analitičar evropske inicijative za stabilnost koji je na početku kazao da ima razloga za optimizam po pitanju evropske budućnosti BiH.

"Vidjet ćemo da li je BiH spremna za zadatak pružanja odgovora. Iskustvo nam govori da jeste. Današnja odluka je važna, jer otvara nadu za sustizanje zaostatka od 6 i 7 godina koje BiH ima u odnosu na Crnu Goru i Srbiju. I što je najvažnije, prebacuje lopticu u bh. dvorište. Mi smo ti koji će morati pokazati da li znamo, da li možemo i da li hoćemo", istakao je Ćerimagić.

Prema njegovom mišljenju redoslijed koraka koje je EU odredila za BiH je nelogičan i pogrešan.

"Upitnik je važan jer ćemo prikupiti ogromnu količinu informacija o svim politikama u BiH. To nikada do sada nije urađeno i ti podaci o BiH trenutno ne postoje. Redosljed je nelogičan jer su bh. vlade u saradnji sa EU, MMF-om i Svjetskom bankom prvo odredili reformske prioritete i krenuli u njihovu provedbu, pa tek sada kroz ovaj upitnik ćemo dobiti informacije o stvarnom stanju u BiH. Mislim da je redoslijed trebao biti obrnut", kazao je gost Novog dana.

Ćerimagić je naglasio da postoji predrasuda kako su rješenja za društveno-ekonomske probleme BiH tu, a da je samo 'potrebno natjerati zločeste političare da provedu reforme'.

"Kada su u pitanju reforme nekako plutamo u virtualnom smjeru koji je malo vezan za stvarni život. Slanje upitnika od strane EU i mišljenje Evropske komisije koje će usllijediti nakon naših odgovora će pomoći BiH da se probudimo i trgnemo iz tog virtualnog svijeta."

Izvor: N1

Mnogo građana EU se danas protivi daljem proširenju Evropske unije. Sve veći broj političara u EU dijeli njihovo mišljenje. Iz tog razloga važno je da BiH naredni period iskoristi da ih razuvjeri.

"U narednom periodu ćemo dobiti mnogo novaca za provođenje reformi. Ako trenutne reformske prioritete i detalje ne dizajniramo na način da su bazirani na činjenicama i sa ciljem da postignu najbolje i maksimalne rezultate, bojim se da ćemo 2019. godinu dočekati sa nedovoljno popravljenim stanjem. Sve bh. vlade, parlamentarci i opozicija bi svoje kapacitete u naredim godinama trebali usmjeriti na što kvalitetnije dizajniranje reformi koje se provode, ili koje će tek krenuti sa provedbom", rekao je Ćerimagić.

Naš kapacitet i znanje na administrativnom nivou dovoljni su za odgovaranje na upitnik, ali kada su pitanju naši politički, administrativni i akademski kapaciteti za provedbu procesa dizajniranja i provedbe socio-ekonomskih reformi nisu zavidan, smatra analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

"Trebat će nam ogromna mobilizacija i volja da iskoristimo trenutak, napravimo značajan skok i ne dopustimo EU da se prema BiH ponove pogreške iz zadnjih desetak godina. U odnosu na Crnu Goru količina stranih investicija u BiH je manja, broj zaposlenih je mali itd. Upitnik je dobra stvar, ali naši problemi su mnogo dublji i širi. Potrebno je da se fokusiramo na što bolje iskorištavanje procesa koji nam je trenutno ponuđen."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna