Jović: Nije Milošević kriv za raspad SFRJ već Tito i Kardelj

Jović: Nije Milošević kriv za raspad SFRJ već Tito i Kardelj Izvor: N1

Borisav Jović kaže da raspad Jugoslavije nije počeo devedesetih, već od kongresa KPJ održanog u Drezdenu 1928. godine. Kaže da je tada odlučeno da se srpski narod obespravi kako ne bi eksploatisao druge u državi. Nije Milošević rasturio Jugoslaviju, on je samo pojava, sve je rađeno od strane Josipa Broza i Edvarda Kardelja, tvrdi Jović.

"Knjiga "Kako su Srbi izgubili vijek" predstavlja početak objelodanjivanja istine o raspadu Jugoslavije i skidanje ljage sa srpskog naroda",  tako je najavio njen autor Borisav Jović, nekadašnji predsejdnik Predsjedništva SFRJ i bliski saradnik Slobodana Miloševića iz vremena raspada Jugoslavije.

"Do sada se o raspadu Jugoslavije govorilo samo na bazi činjenica devedesetih godina ili neposredno prije toga, a ova knjiga baca svjetlo na jedan kompleksniji način, razmatra događaje i činjenice od nastanka Jugoslavije 1918. godine", rekao je u Novom danu Jović. Kaže da knjiga razotkriva činjenice kako je nastala Jugoslavija, kako se ko ponašao u njenom vijeku - od nastanka do raspada.

"Devedesete godine su bile samo rasplet onoga što se dešavalo u čitavom vijeku", naglašava.

Navodi da knjiga baca svjetlo na to zašto je došlo do onoga šta se desilo devedesetih, i da se iz činjenica koje je priložio vidi da su neki događaji dugo godina pripremani.

Iz ove knjige se može videti da je na rasparčavanju Jugoslavije počelo da se radi od 1928. godine, kada je KPJ na kongresu u Drezdenu donela odluku o Jugoslaviji  -  a donijela je odluku da je Jugoslavija vještačka tvorevina, da treba da je rasturi na više malih država, a da je srpski narod, kao većinski, eksploatatorski narod, tvrdi.

Zadatak KPJ, kako navodi Jović, bio je da rade na rasparčavanju Jugoslavije, i obespravljivanju srpskog naroda  - "da ga obesprave da ne eksploatiše druge narode".

Milošević pravio greške kao i drugi, neke od njih su doprinijele da srpski narod još više izgubi, kaže Jović.

On kaže da s tim ciljem slijedi dolazak Josipa Broza 1941. godine za komandanta srpskih partizanskih jedinica i zasedanje AVNOJ-a gdje nisu učestvovali legitimni predstavnici srpskog naroda, jer, kako navodi, Broz nije dozvolio srpskom narodu da stvori antifašističko veće, već je sam odredio ko će da dođe. Istakao je da su sve druge republike imale legitimne predstavnike, sem Srba.

Dodaje da je u knjizi pokazan niz aktivnosti na rasturanju Jugoslavije, da je zapravo svaki novi ustav davao više ovlašćenja republikama, a smanjivao federaciji, do onog iz 1974, kad je to kulminiralo.

Vođena je, kako tvrdi, politika obespravljivanja srpskog naroda na različite načine, pa i time što je on  rasparčan u više republika.

U vreme kad se pojavio Slobodan Milošević, kako navodi, postojala je velika obespravljenost Srba - došlo je do bjekstva srpskog naroda sa Kosova zbog obespravljenosti.

Milošević je pojava, samo jedan koji se pojavio, a mogao je da se pojavi bilo ko drugi, zbog raspleta usljed takve obespravljenosti, dodao je.

"Pojava Slobodana Miloševića je rezultat stanja, odnosa prema Srbiji i srpskom narodu koji je morao da reaguje na neki način", kaže.

Dva vojna bloka nisu dozvolila rasparčavanje, jer je Jugoslavija, kao tampon zona, trebalo da postoji, kaže.

Čim je rasturen Varšavski savez, padom Varšavskog pakta i Berlinskog zida, više nije bilo potrebe za tampon-zonom, stvoreni su uslovi za raspad, naveo je.

Nije Milošević rasturio Jugoslaviju, on se našao u vreme raspada Jugoslavije... On nije mogao da se povuče, naglašava Jović.

Kaže da je Milošević grešio, kao što su svi grešili, i oni na drugim stranama. Njegove greške su više, kako navodi, pogodile srpski narod. Međutim, navodi da nije pravio greške koje su rasturile Jugoslaviju.

On je jedna pojava u jednom trenutku, ja ga ne branim, ali sve je bilo rezultat jedne kompleksne politike, dodao je.

Srbiji i srpskom narodu se želi natovariti odgovornost za rasturanje Jugoslavije i za građanski rat, navodi i dodaje da je u knjizi naveo ko je doneo odluku o tome, i da je Srbija u svemu bila marginalizovana.

"Sve je rađeno od strane Josipa Broza i Edvarda Kardelja, Hrvata i Slovenaca", kaže.

Jedan čovjek je 40 godina vladao Jugoslavijom, da li mislite da bi Jugoslavija mogla da ide ka rasturanju a da on to nije želio, pita.

"Za raspad Jugoslavije kriva je KPJ koja je 1928. donela tu odluku, a Broz je bio poslat ovdje da to sprovede".

"Milošević je za Srbiju nešto što je prošlost, on je istorijska ličnost koja je pravila greške, branio je interese srpskog naroda kako je znao i umio, ali te greške su doprinele da srpski narod još više izgubi", kaže Jović i dodaje da je o Miloševićevim postupcima napisao posebnu knjigu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

marko

nije slobo kriv, jugoslavija sama pala, pa se sama ubila...

0 0

dragan mile

Bora Jović je iskompleksirani kvazi-intelektualac i sve što govori je kompleks njegove ličnosti.

1 2

Cvrcak

Svi su krivi osim vas

6 1

* Sva polja su obavezna