Vedran Puljić: Sedam godina samoće

Vedran Puljić: Sedam godina samoće Izvor: FK Sarajevo

Sedam godina je prošlo od ubistva 24-godišnjeg Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo. 4. oktobra 2009. godine Puljić je smrtno stradao u navijačkin neredima u Širokom Brijegu pred prvenstvenu utakmicu Široki Brijeg – Sarajevo. Jedan mladi život ugašen je iz vatrenog oružja, a prvooptuženom Oliveru Knezoviću još se sudi na splitskom sudu.

Bila je nedjelja i oko 400 navijača FK Sarajevo zaputilo se na utakmicu u Široki Brijeg među kojima je bio i Vedran Puljić. Navijači Sarajeva pripremali su se da u Širokom Brijegu na taj dan proslave rođendan grupe koja je pod nazivom „Horde Zla“ nastala davne 1987. Sat vremena prije početka utakmice došlo je do sukoba ispred stadiona Pecara. Sukobili su se navijači Sarajeva, policija i lokalno stanovništvo. Iako je svaka utakmica Sarajeva i Širokog Brijega utakmica visokog rizika, taj dan je policija, većina njih, bila u Mostaru kao podrška kolegama u susretu Veleža i Zrinjskog.

Ko će preuzeti odgovornost?

Niko nije preuzeo odgovornost zbog ovog nevjerovatnog previda. Kako je moguće da se dvije utakmice visokog rizika igraju isti dan u isto vrijeme? Mali broj policajaca i žestina nereda koji su izbili ispred Pecare bili su nezapamćeni. U općem metežu, navijači Sarajeva našli su se u bezizlaznoj situaciji. Policija i lokalno stanovništvo su odlučili uzeti stvari u „svoje ruke“ te su bojevom municijom počeli pucati prema Hordama Zla. Šest navijača je ranjeno vatrenim oružjem, a Vedran Puljić je smrtno stradao.

Nakon opće drame sukob se završio, a prve informacije su bile: „Oliver Knezović uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo te pokušaj ubistva još šest osoba.“

Istu noć privedeni je „pobjegao“ iz pritvora PU Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade. Knezović također ima hrvatsko državljanstvo i odlučio se spas potražiti u susjednoj zemlji. Da li je Knezović uz pomoć policije napustio zemlju kako bi izbjegao suđenje u BiH?

Vedrana je ubila policija ZHK?

Dugo je trajala trakavica oko slučaja Knezović. On je u ratu u BiH bio pripadnik Kažnjeničke bojne koja je bila ozloglašena jedinica HVO-a. Svi elementi su ukazivali da je on ubica, a u prilog tome je išla i slika na kojoj Knezović otima pištolj policajcu i puca prema navijačima Sarajeva. Iz Sarajeva su tražili da se podigne optužnica i Knezoviću se sudi u Zagrebu, što je i učinjeno. Optuženi se izjasnio da nije kriv, a zagrebački Vrhovni sud je slučaj proslijedio u Split zbog blizine Splita i Širokog Brijega, te da bi se rekonstrukcija događaja mogla brže uraditi. Tek ove godine u martu je počelo suđenje u Splitu.


Knezović: Nisam kriv

Knezović je optužnicu razumio i ne osjeća se krivim ni po jednoj točki. Odbranu slijedi na kraju dokaznog postupka. Nikša Wagner, splitski tužitelj koji zastupa optužbu, u uvodnom govoru je naveo kako će dokazati da je Knezović počinio djela za koja se tereti. Istaknuo je kako ni on sam ne spori da je došlo do događaja navedenih u optužnici, no negira da je pucao, već tvrdi da je pištolj vratio policajcu. Wagner će dokazati suprotno temeljem iskaza policajca Dragana Vujevića te njegovih kolega koji većinom izričito terete Knezovića.

Branitelj Milenko Umićević kazao je kako je očekivao da će u Zagrebu doći do obustave postupka. Smatra da se optužnica bazira isključivo na pretpostavkama da je Knezović pucao iz pištolja u Puljića u još šestoricu. Na mjestu događaja pronađene su tri čahure iz tog pištolja, ali uz njih i još 15 čahura iz drugih pištolja, koje su dužili policajci.

Iz parafinske rukavice proizlazi da su na ruci i Knezovića i policajca koji je dužio pištolj iz kojeg je pucano pronađeni jednaki broj tragova čestica, istaknuo je Umićević.

„Policajci su pucali u navijače“

Do danas su ispitana i dva oštećenika, ranjena u incidentu. Svjedok Eldar Spahić, navijač FK Sarajevo, vidio je policajce kako pucaju. „Neki su pucali u zrak, a neki i u navijače“, kazao je. Pojasnio je da su navijači Sarajeva i Širokog bili pomiješani te da policajci nisu birali u koje će navijače pucati.

„Pucalo se i nakon mog ranjavanja. Vidio sam da policajci pucaju u ljude“, kazao je Spahić. Metak ga je pogodio u natkoljenicu. Izvađen mu je tek dva dana kasnije u bolnici u Sarajevu. U trenutku kada su ga ubacivali u automobil radi prevoza u bolnicu, čuo je i rafalnu paljbu.

Optuženog Knezovića nikada ranije nije vidio, ne sjeća ga se ni iz Širokog kada je ranjen. Pridružuje se kaznenom progonu i postavit će imovinsko-pravni zahtjev.

Svjedok Arnes Šabeta također je ranjen. I on je potvrdio da su policajci pucali na navijače. Kaže da se to dogodilo desetak minuta nakon njegovog ranjavanja.

„Pokojnog Vedrana Puljića nisam od ranije poznavao. Prvi put sam ga vidio kako leži na asfaltu mrtav“, kazao je Šabeta.

Knezovića terete da je policajcu Draganu Vujeviću oduzeo službeni pištolj Glock 19 kalibra 9 mm te sa udaljenosti od 54 i pol metara ispalio deset hitaca u pravcu navijača FK Sarajevo, ali i građana Širokog Brijega. Jednim hicem pogodio je Vedrana Puljića u glavu. U noge su ranjeni Spahić i Šabeta, Amir Hadžić dobio je metak u prsa, Azmir Nukić u desnu ruku, Mirzet Šabanović u vrat.

Policajac Vujević kazao je na ispitivanju da prilikom incidenta nije uopće pucao te da mu je pištolj iz futrole istrgao Oliver Knezović. Vidio ga je i kako puca prema stadionu gdje su se nalazili gostujući navijači.

Porodica Puljić neutješna

Koliko će se čekati pravda za Vedrana pita se Vedranov brat Igor. Godinama traje agonija i kao da se sve čini kako bi se počinilac ubistva sakrio. „Suđenje već odavno nije pravedno, a nije ni počelo kako treba. Samo kod nas možeš birati gdje će ti suditi. Primjera radi, mogu opljačkati banku i tražiti da mi se sudi u Meksiku. To je smiješno. Ne očekujem da će Knezović biti osuđen za Vedranovo ubistvo, niti očekujem da će pravi krivac biti izveden pred lice pravde“, istakao je Puljić prošle godine.

Navijači Sarajeva već sedam godina aktivno na svakoj utakmici prozivaju nadležne da se pozabave ovim slučajem. Pokrenuto je niz inicijativa da se skrene pažnja na ovo svirepo ubistvo. Sjeverna tribina koševskog stadiona nosi ime ovog mladića, Vedrana Puljića. Ubica se mora pronaći ko god da je taj dan pucao prema golobradim mladićima. Navijači Sarajeva su odslužili svoje. Deset navijača je višemjesečne kazne za nerede u Širokom Brijegu odslužilo dok se ubica još uvijek šeta na slobodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna