Otkazano javno izvođenje ''sporne'' predstave u Sarajevu

Otkazano javno izvođenje ''sporne'' predstave u Sarajevu Izvor: MESS

Nakon niza medijskih napisa o predstavi ''Naše nasilje i vaše nasilje'' reditelja Olivera Frljića, iz Direkcije Internacionalnog festivala MESS danas je saopćeno da javnog izvođenja ove predstave - neće biti.

 Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te napisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH, saopćeno je danas iz Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Kako se navodi u saopćenju, netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS.

''Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta.

S druge strane, svi oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.  Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici sa kupljenim kartama, Direkcija Festivala moli publiku za uvažavanje odluke koja je donešena u interesu sigurnosti svih nas. Novac za kupljene ulaznice će biti vraćen tokom slijedeće sedmice o čemu će Direkcija blagovremeno obavijestiti javnost'', saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dok hodze j.bu, pardon guze, mislim polno opce s curicama, a popovi orgijaju s pederima za novac, normalan narod ni u pozoristu ne moze dobit ono malo srece i zadovoljstva kad ugleda onu stvar

0 0

Pažljivi posmatrač

Praksa različitog tretmana "našeg nasilja" i njihovog nasilja" je veoma prisutna u kulturnim i intelektualnim krugovima, a naročito u medijima. Zato je prava šteta da je predstva zabranjena, verovatno zbog one rači "naše". Volio bih kad bi organizatori snimak predstave stavili na You tube. Mnoge sam stvari pročitao u vreme kad su bile zabranjene ili anatemisane: Od Đilasove Nove klase, preko Islamske deklaracije i Memoranduma SANU... Zašto ne bih video i ovu predstavu? Ili ćemo se pomiriti sa sudbinom da sankcionisanje verbalnog delikta nije prošlost?

1 0

Slaviša

Ljudi, ugledajmo se na Stiva Hokinga, velikana našeg vremena i batalimo religije i sve što je vezano za te gluposti...one ionako ne služe ničemu osim da budu na usluzi kriminalu...

2 2

* Sva polja su obavezna