SDP-SBB protiv podjele zemlje i trećeg i četvrtog entiteta

SDP-SBB protiv podjele zemlje i trećeg i četvrtog entiteta Izvor: N1

Na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, održan je sastanak najvišeg vrha SDP-a i SBB-a. Najave o novim koalicijama odbacila su oba lidera, no aktuelnim političkim procesima nisu zadovolji.

Stabilizacija prilika u BiH te zaustavljanje negativnih tedencija, oba lidera su naveli kao prioritete u radu svojih stranaka. No jasno su poručili kako SBB ostaje pozicija, SDP opozicija ali i da to ne treba spriječiti njihovu saradnju na pitanjima važnim za BiH.

Neće SBB nikada učestvovati u „nacionalnim, teritorijalnim podjelama ili izmišljanju trećeg ili četvrtog entiteta", rekao je Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

"Svi oni koji se suprotstavljaju konačnoj podjeli BiH su dobrodošli. Ne moramo biti kao jedan politički subjekat na izborima, blok se može formirati od više političkih subjekata", istakao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Predsjednik SDP-a potvrdio je da se već krenulo u pripreme za naredne izbore okupljanjem ljevice u cijeloj BiH. Fahrudin Radončić je s druge strane priznao kako je SBB na lokalnim izborima osvojio 10 posto manje glasova u odnosu na prethodne izbore, no to nije prepisao koaliciji sa SDA već, kako je kazao, montiranim političkim procesima protiv njega. O nekim novim koalicijama 2018. rano je govoriti.

"Što se tiče koalicije SDA-HDZ-SBB naš stav je da se održi do kraja ovog ciklusa vlasti, ali da li će se to zaista desiti, zavisi od RS, odnosno SDS-a", naglašava Radončić.

Izvor: N1

Iako je u prvim reakcijama nakon izbora SBB isticao dobor izborni rezulat koalicije SDA-SBB, u velikom broju opština gdje su samostalno djelovali, od druge postali su peta, negdje i osma stranka. Stabilnost koju su ponudili građanima u svojoj izbornoj kampanji, očito nije bila dovoljna. Neki analitičari će utvrditi kako je presudnu ulogu odigrala SDA.

Temeljna Izetbegovićeva pobjeda na okalnim izborima je pobjeda nad Fahrudinom Radončićem. SDA ga je usisala, SBB objektivno ne postoji kao opozicija unutar istog ideološkog polja'', kazao je Enver Kazaz, politički analitičar.

Da je ovoga svjestan i Radončić, može se iščitati iz posjednjih intervjua u kojima je jasno poručio da je koalicija sa SDA sklopljena iz nužde kako bi se stabilizovali odnosi u Federaciji, ali i da citiramo: "Radončić neće biti ničiji međed kojeg će neko voditi po vašarima".

Radončić je danas podržao krivičnu prijavu koju je protiv odgovornih u Federalnoj vladi podnio SDP zbog prodaje dijela državnog kapitala u FDS. SBB će insistirati i da se preispita ponuda o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, odnosno visoka cijena koja je prema njemu nerealna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mile D.

I mi smo protiv trećeg ili četvrtog entiteta. Ali podržavamo Hrvate i Bošnjske da podjele Federaciju BiH na dvije ili tri federalne jedinice. Sve što se dogovore Hrvati i Bošnjaci, mi podržavamo.

0 2

Esko

Kakva podjela ukinite Onu sramotnu administraciju kantone ne treba vam bolji MMF ili rezovi vi ste teret države koračite iza granice bih pokupite neke pozitivne stvari ljudima se gadi vašim ponašanjem i ukazivanjem na medijima,samo 1 primer navedite sto imamo bolje u 21 Vjeku nego u prošlom glasam odmah za vas

1 0

Sana

Dugo nisam bila u BiH i ne znam šta se stvarno događa, a vijesti u medijima su obeshrabrujuće. Država koja je tako uređena da se sve dijeli na naše, vaše i njihovo je kao rasuta porodica i sigurno ne može napredovati. Pa se zavaravam da sve to nije istina i da su mediji željni senzacije i da izmišljaju npr. strah od nasilnika svih vrsta u Sarajevu, dvije škole pod jednim krovom, podjelu Mostara, zahtjev za trećim entitetom, prijetnje od osamostaljenja RS, prevelika zaduživanja i siromaštvo, nasilje u gradovima, školama......Sve je tako tužno i ne liči na moju Bosnu koju sam poznavala i uvijek se nadala da ću joj se vratiti jednom i naći je istu, istu onu koju sam voljela. Da ću moći slobodno prolaziti gradovima, posjetiti meni draga mjesta i ljude, slobodno izgovoriti svoje ime i da nikome neće zasmetati...kao nekada u mom djetinjstvu. Želim čitati neke lijepe vijesti iz BiH, o njenim ljudima koji su jedinstveni po širini svoje duše, onakve kakve ih pamtim.

4 0

* Sva polja su obavezna