Tako je govorio Mustafa Busuladžić

Tako je govorio Mustafa Busuladžić Izvor: Facebook

Škola u Dobroševićima od jučer, 26. oktobra 2016. godine nosi novo ime.

"Muslimanska žena neka se povrati svom prirodnom pozivu majke i odgajateljice. Nama, kao i svim narodima, uvijek je više potrebno žena-majki, koje će odgajati čovjeka nego liječnica i učiteljica".

"Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da se pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova".

"Raskalašenost žene u Evropi, naročito u Francuskoj, gdje je žena svojim pretjeranim zahtjevima za potpuno izjednačavanje s muškarcima počela napuštati kuću i zanemarivati odgoj čovjeka, dovela je do propadanja obiteljskog života i opadanja nataliteta u mnogim evropskom zemljama".

"Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtijeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke duševne razlike koje je dijele od muškarca".

"Potpuna sloboda u odijevanju žene, moderni plesovi nedostojni ozbiljnosti, mješovite plaže, čak i nudističke, upadljiva kozmetika...sve su to dokazi spolne raskalašenosti i moralne podivljalosti naših abnormalnih vremena".

"Omladina treba tražiti izvor životne sreće u vjeri, moralu pa tek onda u nauci. Samo tako će ona svoja nastojanja okruniti uspjehom, a u protivnom slučaju će doživjeti lom i pregazit će je današnjica".

Mogli bismo ovako danima, ali sasvim je dovoljan prikaz lika i djela čovjeka čije će ime nositi škola u Dobroševićima, sarajevskom naselju - nakon što je usvojena odluka na Skupštini KS.

Mustafa Busuladžić mu je ime, kontroverzna ličnost kojeg jedna strana svrstava u mučenike, šehide i žrtvu komunističkog režima - dok druga na vidjelo izbacuje njegov lik i djelo u sklopu takozvane Nezavisne države Hrvatske i propagandistu fašističkog režima koji je jedan period tokom II svjetskog rata vladao i u BiH.

Mustafa, sin Smaila i Emine, Busuladžić rođen je 1. aprila 1914. godine, u Gorici kod Trebinja. U rodnom mjestu završio je mekteb i osnovnu školu, nakon čega odlazi u Travnik gdje se upisuje u Elči Ibrahim-pašinu (Fevzija) medresu. Poslije jedne ili dvije školske godine odlazi u Sarajevo i upisuje se u Gazi Husrev-begovu medresu u kojoj je maturirao 1936. godine.

Te godine upisuje se i na Višu islamsku šerijatsko-teološku školu (VIŠT), gdje je diplomirao 1940. U jesen te godine odlazi u Italiju (Rim) na postdiplomske studije iz orijentalistike. Izvjesno vrijeme bio je spiker na radiostanici Rim koja je emitovala program na hrvatskom jeziku. Tada je, također, bio saradnik italijanskih časopisa Mondo Arabo i Oriento Moderno.

Drugim riječima - Mustafa Busuladžić je u jeku II svjetskog rata radio kao novinar režimskih fašističkih vlasti u Italiji, a koje su program emitovale na hrvatskom jeziku.

U Italiji je proveo dvije godine, a po povratku biva postavljen za profesora-suplenta u Šerijatskoj gimnaziji u Sarajevu. Honorarno je predavao u Gazi Husrev-begovoj ženskoj medresi, Realnoj gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi.

Pisao je radove iz brojnih oblasti: islamske nauke, kulture, književnosti, historije – naročito historije muslimana Bosne i Hercegovine, komparativne religije, te pisao o aktuelnim problemima muslimana tog vremena (1932-1944).

Odmah po završetku II svjetskog rata, komunistički režim je uhapsio Mustafu Busuladžića i osudio ga na smrt. U noći 29. juna, Busuladžić je pogubljen u Velešićima, odmah iza željezničke stanice.

Poslanici opozicionih stranaka napustili su sjednicu tokom rasprave o preimenovanju škole. Sjednica je prekinuta.

Novi naziv škole je usvojen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 24

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dziboni

I zbog ovog ubise momka od 30 godina? Pa gore stvari je Marks govorio o Jevrejima. Biće da ga smaknuse što se protivio komunističkoj ideologiji a još bio Musliman.

5 1

Nur

"Ako mogu ubit' tebe,tvoje knjige neće moć!Ya Mustafa,rana zvijezdo tamne noći!" Neka ti je vječiti rahmet!

19 7

Mustafa

Komunistički režim - treba li možda objašnjenje?! Mustafa Busuladžić je historijska ličnost u Bošnjaka, šehid inšallah i njegov lik i djelo živjeće vječno!

29 35

* Sva polja su obavezna