Ribičič: Hrvatska je radila na otcjepljenju Hercegovine

Ribičič: Hrvatska je radila na otcjepljenju Hercegovine Izvor: N1

Politika HDZ-a iz devedesetih i današnjeg su različite, kazao je poznati slovenački pravnik i publicist, član Ustavnog suda Slovenije, Ciril Ribičič.

Ribičič je u Novom danu govorio o svojoj knjizi "Geneza jedne zablude", knjige o tzv. Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosna (HZHB). Kazao je da je o "Herceg–Bosni" neophodno konačno donijeti naučni sud lišen svakog subjektivizma i strasti. On smatrate da imaju dvije priče.

"Jedna priča je ona koja je u normativnim aktima, a druga je priča koju sam saznao iz stenograma gdje je rukovodstvo hrvatskog HDZ-a donijelo odluku da će raditi na otcjepljenju Hercegovine i njenom pripojenju Hrvatskoj. U knjizi je objavljen transkript sastanka bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana sa predstavnicima bosanskih Hrvata. U tom se razgovoru kaže da će predstavnici HDZ-a jedno govoriti, a drugo sprovoditi, odnosno da će govoriti da su za jedinstvenu BiH, a da će raditi u korist priključenja Herceg-Bosne Republici Hrvatskoj", otkrio je pravnik.

Pravomoćna presuda bivšim liderima HZHB u predmetu "Prlić i drugi" očekuje se 2017. godine. Ribičič smatra da ishod presude neće uticati na odnose BiH i Hrvatske, te da neće dovesti do pokretanja tužbe za agresiju RH.

Izvor: N1

"Slažem se sa izjavom bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je kazao da se zločini trebaju individualizirati. Ne treba se tražiti kolektivna odgovornost. Ovdje se ne radi o kolektivnoj krivici naroda nego o pojedincima", smatra gost Novog dana.

Ribičič je član Venecijanske komisije koja je, kako je naglasio, zauzela jasan stav u vezi referenduma, ali i slučaja "Sejdić-Finci".

"Venecijanska komisija je oštrija nego drugi organi što se vidi na primjeru Turske, Mađarske...Mi nismo za kompromise političarima koji ne znaju poštovati odluke Ustavnih sudova. Komisija je zauzela jasan stav u vezi referenduma ali i slučaja 'Sejdić-Finci'. Ipak, moram reći da ima strašnijih primjera nego što je BiH. Turska i Rusija ne provode konvencije o ljudskim pravama", objasnio je on.

Novi premijer Hrvatske Andrej Plenković danas boravi u BiH. Tokom svog imenovanja kazao je da će naša zemlja biti u fokusu vanjske politike.

Ribičič je komentarušući ovu posjete kazao da je politika HDZ-a iz devedesetih i današnje stranke različita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

usido

O čemu priča ovaj udbaški razbojnik, čiji je tata Mitja bio veliki ratni zločinac. On je 1945. i kasnije ubijao osobno stotine zarobljenih vojnika i civila, a još više ih je likvidirano po njegovoj zapovijedi. I sad nam ovaj mali žbir soli pamet?!?

0 0

Poskokovac

Jest pa šta.Samo da je naš Dodik bio tada na vlasti to bi se i desilo.Do danas bi sva HZHB bila Pravoslavna.Danas se borimo da postanemo dio RS.Čović i Dodik ovaj put mudro rade.

3 0

Pripojenje

Pripojenje Hrvatsjoj Hercegovine od strane bosanskih Hrvata! Buhahahahahahahaha

1 2

* Sva polja su obavezna