Istražujemo: Zašto se Romi stide govoriti romski

Istražujemo: Zašto se Romi stide govoriti romski Izvor: N1

Sutra se obilježava Svjetski dan romskog jezika. U BiH je on u izumiranju. U obrazovnom sistemu nije prisutan. Govori se isključivo u romskim zajedicama. Stidljivo i sa strahom.

"Sar san? - Kako ste?
 Ja se zovem - Mea kardav Selman Mersud".

Od romskog jezika 29-godišnji Selman ne zna mnogo. Slike su njegov način da kaže šta misli, osjeća. Žene Romkinje u današnjem društvu su mu inspiracija

"Ovo je moj život. Moja terapija. Moja ljubav. Mislim da je puno lakše se izraziti na platnu, da bi iskazao romski život i šta žena znači u romskom životu", otkriva slikar.

Govoriti romskim jezikom u javnosti je najbolji put da budete diskriminisani - kaže Aldijana Muslia. U njenoj kući se romskim nikada nije govorilo. Otac nije dao da se uči.

"U BiH romski jezik postaje jedan od jezika koji pada u zaborav. Razlog je što se Romi stide da govore svoj maternji jezik, jer je to jedan od preduslova da doživite diskriminaciju", kazala je Muslia, aktivistkinja Omladinske romske inicijativa "Budimo prijatelji" Visoko.

Tek 15 posto Roma u BiH se romskim jezikom služi aktivno. 75 posto njih nikako. Uvesti romski jezik u obrazovni sistem, za početak kao izborni predmet bio bi značajan pomak, objašnjava predsjednik Romske zajednice u BiH, Dervo Sejdić.

"Romski jezik u BiH se ne govori od NDH. Tada su ustaše ukoliko bi dva Roma na ulici pričali romskim jezikom bili strijeljani, a da nikom nisu odgovarali. Ta bojazan se vuče od tada do današnjih dana", ističe Sejdić.

Trag mu se polako gubi i jer je pisanih tragova o ovom jeziku sve manje. Omladina sve češće umjesto pisane riječi romsku kulturu oslikava doslovno kistom ili kako to rade od davnina - igrom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Izvor: N1

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

.... velika, ogromna vecina ne zna ili lose vlada romskim jezikom, i zato jer se ne zele izjasnjavati kao Romi, sto je u biti manje bitno od fakta koliko su kao clanovi politicko drustvenog ambijenta, sami spremni dati svoj doprinos za citavu zajednicu i sire. Moje sestre srodnik je multimilijarder, a od skol.naobrazbe ima par velikih odmira, i med.Dg.psiho, dakle bitnu ulogu ima i faktor srece.

0 0

Zato

sto Dzeko daje golove.

0 5

* Sva polja su obavezna