Oštar protest Vlade RS zbog Inzkove izjave

Oštar protest Vlade RS zbog Inzkove izjave Izvor: N1
Arhiva.

Vlada Republike Srpske u pismima visokom predstavniku Valentinu Inzku, Vijeću za sprovođenje mira i Vijeću sigurnosti UN-a protestovala je zbog Inzkove izjave Wall Street Journalu, u kojoj je podsticao zapadnu zajednicu da smjeni legalno izabranog predsjednika entiteta.

Vlada je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da naloži visokom predstavniku da prestane sa takvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Pisma su potkrepljena Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odlukom Međunarodnog suda pravde, koji je u predmetu "Nikaragva protiv SAD-a" konstatovao načelo neuplitanja, a objavljena su na stranici Vlade RS-a.

Izjava Inzka predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, već imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost, ističe se u pismima Vlade RS-a.

Inzko je dao izjavu Wall Street Journalu, koja je objavljena 1. novembra ove godine, u kojoj se založio da "zapadna zajednica" smjeni legalno izabranog predsjednika Republike Srpske.

Vlada RS-a ističe da takvo ponašanje podriva mir i sigurnosti u BiH i suprotno je aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodaje se i da se time "narušava obaveza koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima da se ne mješaju u unutrašnje poslove država".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

MAMIĆ

IDI INSKO BOGATI MÍ ĆEMO SAMI RJEŠÍT KOM OBOJCÍ KOM ÓPANCI NISMO MI TOLKO GLUPI

1 0

Leonardo

Ksao da neko cita sta ona ludaca, koja se zove premijer vlade,hovori i pise

2 5

Hali Gali Halid

Čita, čita...

4 2

* Sva polja su obavezna