Preminuo akademik Boško Kućanski

Preminuo akademik Boško Kućanski Izvor: Facebook | Enis Čišić

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obavijestila bosanskohercegovačku javnost da je 20. novembra 2016. godine u Sarajevu preminuo istaknuti likovni umjetnik, redovni član ANUBiH Boško Kućanski.

Boško Kućanski rođen je 1931. godine u Krbavici, Lika u porodici učitelja. Osnovnu školu pohađao je u više mjesta Like, Dalmacije, Bosne i Srbije. Gimnaziju je pohađao u Šapcu.

Stomatološki fakultet završio je u Beogradu (1958.) i Medicinski fakultet u Sarajevu (1972.)

Studirao je historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Odbranio je svoju doktorsku disertaciju (1965.) i položio ispit specijalnosti iz hirurgije (1971.).

Kao univerzitetski profesor do odlaska u mirovinu predavao na Stomatološkom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Uporedo s pedagoškim i naučnoistraživačkim radom, aktivno se bavio književnošću i likovnim umjetnostima, vajarstvom i slikarstvom.

Bio je član Društva književnika i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Svoja mnogobrojna likovna ostvarenja izlagao je na međunarodnim bijenalima i mnogim reprezentativnim izložbama. U proteklih 60 godina likovnog rada organizirao je 86 samostalnih likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoja djela dobio je 62 nagrade i priznanja.

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1978. a za redovnog godine 1984.

Smrt akademika Kućanskog veliki je gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i za cjelokupnu umjetničku i naučnu javnost Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju ANUBiH.

O datumu i vremenu sahrane akademika Kućanskog i održavanju komemorativne sjednice u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačka javnost će biti naknadno obaviještena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna