Nova godina, nova poskupljenja: Građani sa zebnjom prate brojke na benzinskim pumpama

Vijesti 01. jan 202421:05 0 komentara

Nova godina, nova poskupljenja. Ulazak u Novu godinu za pušače znači i veća izdvajanja za cigarete i duhan. No to nije najveća briga, potrošače mnogo više brinu one nenajavljena poskupljenje. Neki pak poručuju, niti šta očekuju, niti brinu.

Tradicionalno, Uprava za indirektno oprezivanje najavila je povećanje akcize na cigarete i duvan od početka ove godine, i to sa 3,33KM na 3,46KM za kutiju cigaretaa, tj. za 13 feninga.

UIO BIH kazao je:

“Utvrđuje se minimalna akciza u iznosu od 173,00KM za 1000 komada, odnosno 3,46KM za pakovanje cigareta od 20 komada.”

No, mnogo više, od cigareta, brinu poskupljenja hrane. Cijene mesa dosegle su vrtoglave cijene, a privrednici koji svakodnevno kupuju meso, ne vjeruju da će doći do pojeftinjenja jer se u Bosni i Hercegovini ne uzgaja dovoljno stoke.

Haso Alilović, vlasnik restorana Sjaj kazao je:

“Taj stočni fond, evo gledajte sada, krenite od Sarajeva do Rudog, vi nemate par stada ovaca, za potrebe u Bosni to je jako malo. Jagnje dođe sad 400-500KM.”

Prvog dana Nove godine, pitali smo građane očekuju li poskupljenja. No neke su mnogo više brinule kandidature političara, ili stanje u medijima.

“Brine nas sve, kao i unazad više od 30 god”; “Brinu me ratovi”, samo su neki od komentara građana.

Tokom prethodne godine N1 je u kontinuitetu pratio cijene na tržištu. Iz ankte u anketu, građani su bili pesimistični, a pesimizam se ispostavljao opravdanim.

Ekonomisti su nešto optimističniji, kažu, nema razloga za rast cijena od početka ove godine, osim ukoliko ne dođe do usklađivanja zbog najavljenog poskupljenja struje za privredu u FBiH. Što se tiče cijene električne energije za domaćinstva, početkom decembra iz Vlade FBiH su uvjeravali da toga neće biti.

Vedran Lakić, ministar energetike i rudarstva FBiH kazao je:

“Do krajnjih granica ćemo ići, a da poskupljenja za građane ne bude. Mislim da to ne bi trebalo da se uradi u 2024. godini. Nastojaćemo da uopšte ne bude redukcija električne energije.”

Premijer Federacije Nermin Nikšić kazao je:

“To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu.”

Nakon velikih skokova cijene goriva od početka rata u Ukrajini, građani sa zebnjom prate brojke na benzinskim pumpama. No, bar za sada, nema pokazatelja da će doći do skoka cijena na ovom, inače za cijene, nestabilnom tržištu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!