Potvrđena optužnica protiv braće Mamić i Damira Vrbanovića

Potvrđena optužnica protiv braće Mamić i Damira Vrbanovića Izvor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na sjednici Optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku potvrđena je optužnica protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te Milana Pernara.

Oni su optuženi da su oštetili GNK Dinamo za gotovo 116 milijuna kuna i državni proračun za 12 milijuna kuna neplaćenih poreza i prireza.

Optužene se tereti da su državni proračun oštetili za 12 milijuna kuna, a nogometni klub Dinamo za gotovo 116 milijuna kuna.

Zdravko Mamić na sud je stigao nešto prije 10 sati u društvu svojih branitelja, ali i poreznika Pernara.

Mamić je nakon sjednice optužnog vijeća izjavio da je optužnica potvrđena jer su obrane okrivljenika napravile presedan te su, osim povlačenja žalbi pred Vrhovnim sudom, danas povučeni i svi prigovori podneseni na prethodnoj sjednici optužnog vijeća.

Mamić: Montirani proces baziran na konstrukcijama

"Sve smo učinili da proces krene čim prije, da se na sudu, kao jedinom mjestu, utvrdi istina", poručio je Mamić. Ustvrdio je kako je to "od početka politički montirani proces, isključivo baziran na zločestim konstrukcijama" te da u svoje i ime svoga brata priželjkuje brzo i pravično suđenje tijekom kojega će ispričati što je prava istina u ovome procesu.

Optužnica potvrđena u cijelosti

Glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac kazao je novinarima da je optužnica potvrđena u cijelosti. Nakon otpravka te odluke strankama u postupku, odredit će se prvostupanjski sudac, a u roku od dva mjeseca očekuje se sazivanje pripremnog ročištana kojem će se odlučivati o prijedlozima optužbe i obrane te datumu početka suđenja.

Uskok Mamića u ovom slučaju tereti da je izvlačeći novac iz Dinama nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za protupravnu imovinsku korist od 38,1 milijuna kuna, zbog čega su predložili i oduzimanje tzv. nepripadne koristi.

U svim slučajevima iz Dinama navodno izvučeno preko 270 milijuna kuna

Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute i nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama kojega je sa svojim suokrivljenicima navodno oštetio za ukupno više od 270 milijuna kuna.

Nakon što je Uskok u veljači po treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

I ta je istraga pokrenuta na temelju nalaza poreznog Uskoka, a kao i u prethodnima tužiteljstvo sumnja da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i trećom su Uskokovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini "novi osumnjičenik" koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Slučaj je prebačen na sud u Osijeku zbog Mamićevih poznanstava sa zagrebačkim sucima od kojih su dvoje angažirani u arbitražnom sudu HNS-a.

Odvjetnik braće Mamić, Čedo Prodanović, rekao je u travnju da je apsolutno neosnovano tražiti da se suđenje njegovim klijentima izmjesti sa zagrebačkog Županijskog suda u Osijek.

Podsjetimo, Uskok je, nakon niza istraga, podigao prvu optužnicu protiv čelnika Dinama Zdravka Mamića, kojega tereti da je zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

DEDA

MA MOGU POD PROZOR DA IM PLJUNU

2 1

* Sva polja su obavezna