Zatvori

Odakle potiče izraz "da kucnem u drvo"?

Odakle potiče izraz "da kucnem u drvo"? Izvor: Screenshot

"Da kucnem u drvo" - izreka poznata svima. Čujemo je svakodnevno, nekada i više puta izgovorimo. U većini slučajeva znači "sretno", ili neki izraz sreće koja prati osobu.

Međutim, da li ona stvarno ima ikakve veze sa srećom?

Vjeruje se, da kada ispričate nešto dobro o nekoj osobi, morate "kucnuti u drvo", kako se ta sreća ne bi okrenula protiv te osobe.

Suštinski, kucanje u drvo je stari paganski običaj. Naime, stari narodi su vjerovali da se u drveću žive dobri duhovi, pa je na neki način kucanje u drvo bilo i način prizivanja dobra.

Tako se od dobroćudnih duhova tražila sreća, ali i obstruirala nesreća. U kršćanskoj tradiciji se vjeruje da dodirivanje ili kucanje u drvo znači prizivanje Boga i traženje njegove zaštite. Slično kao i kod paganskih vjerovanja.

Drugi pak vjeruju da su ovu frazu počeli upotrebljavati rudari, tako što su često kucali o drvene stropove kako bi provjerili da je krov pod kojim rade siguran, odnosno da se neće obrušiti.

Drevni narodi su vjerovali da zli duhovi žive u drveću, a kada kucnete u drvo sprječavate ih da čuju nadu u dobro, kako se ti zli duhovi ne bi umiješali.

Jasno je dakle - od davnih vremena, kucanje u drvo znači izričito sreću, prizivanje sreće ili tjeranje zlih duhova. Možda je i jedan od najstarijih običaja koji je opstao kako na ovim prostorima, tako i u svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Drvo , sreća

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

živko

Sama reč "Zdravo" iskonski etimološki kad nekome se javljate upravo znači kucanje u drvo "Z'dravo, uz'drvo ,u'drvo" Reč zdravlje je od kucanja u drvo.

0 2

Musa Kesedžija

đe si to pročito?

1 0

Mustafa

Ma.mozemo mi kucati i po citavoj amazonskoj prasini.ipak nam se lose pise

1 0

* Sva polja su obavezna