Zatvori

U Sarajevu počela "IT Healt Care Days 2016" konferencija

U Sarajevu počela "IT Healt Care Days 2016" konferencija Izvor: N1

Uvodnim predavanjem prof. dr. Miroslava Mađarića danas je u hotelu Sarajevo počela prva IT Health Care Days 2016 konferencija.

Prisutni IT stručnjaci iz zdravstvenog sektora u naredna dva dana govorit će o perspektivama i trendovima IT rješenja u zdravstvu te dobiti uvid u realizirane i planirane projekte u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu.

Konferenciju organizira bh. kompanija medIT, koja je regionalni lider u oblasti primjene ICT tehnologija u zdravstvu, kao i udruženje HL7 BiH.

Zahvaljujući se prisutnim IT stručnjacima iz javnih i privatnih ustanova, zavoda i klinika što su prepoznali značaj ove konferencije, direktor kompanije medIT d.o.o., Samir Dedović, istakao je da će konferencija ponuditi pregled najaktuelnijih rješenja i primjena ICT tehnologije u zdravstvu.

“Prepoznali smo trenutno stanje na tržištu i stvarnu potrebu za organizacijom jedne ovakve konferencije. Želja nam je da približimo IT zdravstvenu scenu iz BiH sa regionom i ostatkom svijeta. Govorit ćemo o jako zanimljivim temama i realiziranim projektima i vjerujem da nas očekuju dva veoma produktivna dana“, rekao je Dedović te se zahvalio Federalnom ministarstvu zdravstva koje je zvanični pokrovitelj konferencije.

Prof. dr. Miroslav Mađarić naglasio je da upravljanje zdravstvom treba pratiti trendove modernog menadžmenta.

“eZdravstvo nije samo tehnološka inovacija nego i organizacijska. Ona značajno poboljšava svakodnevne aktivnosti, olakšava rad medicinskom osoblju, pruža bolju uslugu pacijentima te uz sve to i racionalizuje troškove“, naveo je Mađarić te istakao pozitivan primjer projekta eRecept u Hrvatskoj koji kotira kao jedan od najbolje implementiranih projekata eZdravstva u Evropi.

Tajnica Federalnog ministarstva zdravstva, Snježana Bondaruk, navela je da je ulaganje u razvoj IT tehnologija u zdravstvu obaveza Bosne i Hercegovine u pogledu EU integracija.

“IT tehnologije su naša sadašnjost i budućnost. Mi smo tijelo koje obrađuje sve zakone u ovoj oblasti i zbog toga jako cijenimo napore organizatora da ovu temu stavi u fokus javnosti. Do sada smo putem sredstava Svjetske banke obezbijedili značajna sredstva za jačanje eZdravstva u FBiH i sigurno ćemo nastaviti sa tom praksom“, rekla je Bondarukova te dodala da IT rješenja u zdravstvu štede energiju, vrijeme i novac.

U naredna dva dana konferencija IT Health Care Days 2016 obradit će teme i projekte kao što su eKarton, eRecept, eUsluge, IT Lab, izazovi uspostavljanja ICT mreža, legislativa i privatnost u eZdravstvu te školovanje IT stručnjaka u zdravstvu.

Organizator konferencije kompanija medIT d.o.o. Sarajevo domaći je lider u oblasti primjene ICT tehnologija u oblasti medicine. Pored primjene provjerenih i dokazanih “Agfa“ i “T-System“ ICT rješenja (evropski i svjetski lider u implementacijama i integracijama zdravstvenih IT rješenja), medIT d.o.o. nudi i rješenja iz sopstvenog razvoja.

Proizvodima iz svog portfelja medIT pomaže zdravstvenim ustanovama i organizacionim sistemima zdravstva da izvrše redizajn poslovnih procesa i time uspostave nove vrijednosti poslovanja na lakši i jednostavniji način, uz istovremeno smanjenje troškova kroz racionalizaciju procesa i uvođenje online kontrolinga (iskorištenost ljudskih resursa, modaliteta, potrošnje materijala, lijekova).

Pored Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog te Hercegovačko-neretvanskog kantona, medIT d.o.o. je proizvode iz svog portfelja implementirao i u Srbiji, Hrvatskoj, te na brojnim privatnim klinikama u BiH i regiji.

Tagovi: IT health care , medIT

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna