Zatvori

Oprez: Lažna volonterka vara građane Sarajeva

Oprez: Lažna volonterka vara građane Sarajeva Izvor: Facebook

Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine su upozoreni na "humanitarnu radnicu" koja se pojavljuje na glavnom šetalištu u ulici Ferhadija, koja u ime Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" prodaje slikovnice i bojanke po cijeni od pet maraka.

Ono što mnoge Saralije, međutim, ne znaju, jeste činjenica da spomenuta djevojka, kao ni druge osobe koje se predstavljaju kao volonteri ovog Udruženja, ustvari s njim nemaju ništa, a oboljeli mališani od njihove zarade nemaju nikave koristi.

Radi se, naime, o dobro uigranoj prevari za naivne građane, koji, u naiskrenijoj želji da pomognu liječenje najmlađih, nasjedaju na ovu i slične prevare, koje, nažalost, danas nisu nikakva rijetkost.

Da spomenuta "volonterka" sa ovim udruženjem nema ništa, za Faktor je potvrdila i Jasna Vatreš, sekretar Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka".

"To, nažalost, nije novo i traje evo već nekoliko godina zaredom. Nažalost, ova osoba, koju ne znam kako da nazovem, na neki način je došla do iskaznice volontera iz nekih ranijih akcija koje smo imali i to sad zloupotrebljava na takav način", kazala je Vatreš, koja je apelirala na građane da ne kupuje od takvih osoba, jer se radi o zloupotrebi bolesne djece za nečije lične interese.

Kako kaže, pretpostavlja se da se radi o većoj grupaciji ljudi, jer su "volonteri" primijećeni i na drugim mjestima. Čak su i članovi Udruženja nekoliko puta u gradu zatekle lažnu volonterku kako prodaje slikovnice, ali je ona, na njihova upozorenja da to ne smije raditi, bahato odgovarala da je "slobodno mogu prijaviti, ionako joj ništa ne mogu".

"Nama su ovakve slučajeve prijavljivali i na Ilidži, Hadžićima i drugim mjestima. Mi smo sve prijavljivali policiji, a oni su to evidentirali i uradili onoliko koliko je u njihovoj nadležnosti, ali zaista ne znamo kako tome stati ukraj. Stoga je neko od naših volontera i uslikao dotičnu gospođicu, kako bismo putem društvenih mreža i medija upozorili građane da je to laž. Zaista ne znamo na koji način oni dolaze do tih bojanki. I to je dokaz da se radi o većoj grupi, jer nije nam jasno ko ima kapacitete da štampa toliki broj slikovnica", pojašnjava Vatreš.

Ono što je bitno, kako kaže naša sagovornica, a po čemu građani lako mogu prepoznati da se radi o prevari, jeste i činjenica da volonter ne može biti sam na ulici.

"Zna se kako se organizira neka kampanja. Prvo ide najava u medijima, mora se najaviti nadležnim organima, zatražiti dozvola, istaknuti logo i tako dalje. Upravo zbog ovakvih slučajeva mi smo se sad odlučili da pred Novu godinu ne prodajemo čestitke javno, nego nekim drugim sredstvima, putem maila, portala i slično, jer želimo da povratimo poljuljano povjerenje građana u ono što radimo", kaže Vatreš.

Svjedoci smo, nažalost, da na gotovo svakom ćošku možemo sresti nekog s ispruženom rukom. Zbunjeni građani više ni sami ne znaju kome pomoći, a kome ne, jer upravo zbog ovakvih pojava, građani nemaju povjerenja ni u koga, zbog čega možda ispaštaju i oni kojima je pomoć zaista potrebna.

Izvor: Facebook

Izvor: FacebookN1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ona je pojedinac koji uzima svi oni uzimaju i kradi na racun tude djece.i oni sto atoje kod katedrale za djecu prikupljaju pomoc za sebe sve uzimaju sve si to prevaranti.udruzenja takode sva vise sebi ostave nego sto daju.sramotno uzasno gadi mi se sve...

0 0

Umetnik-Lukavac

Nije jedini slucaj...ovakve humanitarne akcije su danas paravan mnogim nehumanim ljudima koji na racun tudje muke pune sebi dzepove. Zalosno !!!

1 0

Igor

Nije su ljudi "naivni", da polcija i tuziladtvo rade ono za sta su placeni ovakvi ne bi slobodno setali ulicama.

2 0

* Sva polja su obavezna