VKBI: Sporna najavljena posjeta Tomislava Nikolića

VKBI: Sporna najavljena posjeta Tomislava Nikolića Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da je najavljena posjeta aktuelnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini sporna iz suštinskih razloga.

VKBI u saopćenju za javnost iznosi stav da Nikolić "ne može i ne treba posjetiti BiH dok god se javno ne odrekne titule 'četničkog vojvode' i javno ne prizna genocid i masovne zločine koji se desio u BiH, a koje je prozvelo političko i vojno rukovodstvo Srbije u periodu od 1992-1995. godine“.

- Potpuno je neprihvatljiva činjenica, sa stanovišta svih bh. žrtava genocida i žrtava koje su bile izložene najtežim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, da država BiH bude zvanično posjećena od predsjednika Srbije koji nosi titulu četničkog vojvode, jer upravo je taj velikosrpki projekt i pro-fašistički četnički pokret, jedan od glavnih ideoloških uzroka desetina hiljada nevino ubijenih ljudi, žena i djece u BiH, hiljada silovanih žena, popaljenih kuća, džamija, mesdžida, kulturno-historijskih spomenika bošnjačkog, hrvatskog, ali i srpskog naroda u BiH - navodi VKBI.

Ističu da se budućnost može graditi samo na međusobnom uvažavanju, povjerenju i priznavanjima očiglednih zločina i reperaciji ratne štete prema BiH.

VKBI navodi kako iznenađuje "pokušaj ublažavanja nepobitnih činjenica o Tomislavu Nikoliću i upućivanje poziva od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je poziv obrazložio na takav način da istinski vrijeđa dostojanstvo prosječno informiranog građanina BiH“.

VKBI smatra da konstruktivan dijalog mogu i trebaju voditi ličnosti koje ne opravdavaju zločine koji ih ne slave, koji ih se stide i koji ni na koji način u njima nisu učestvovali.

- Prvi test o kakvoj se 'državničkoj politici' Nikolića radi imat ćemo priliku vidjeti već za par dana kada se bude, protivno odluci Ustavnog suda BiH, obilježavao 9. januar u entitetu Republika Srpska - poručuju iz VKBI-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kad

se budem šetao bliskoistočnim Sarajevom deliću lepe sveže čvarke i rakije da se oraspoložite!

0 1

RSBiH

Dali ces doci u Sarajevo za vikend kao i obicno ili radnim danom.

2 0

Refo

dobar prilog Nikolić i mnogi drugi pol. netrebaju nam dolazit pogotovo sto isti vode politiku ne vojnim sredstvima koja je bila aktualna u posljednjem ratu

1 1

* Sva polja su obavezna