Hoće li NATO u BiH reagirati kao u slučaju Novaka Đukića?

Hoće li NATO u BiH reagirati kao u slučaju Novaka Đukića? Izvor: N1

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je danas u izjavi za Faktor da je on zadužen za civilne aspekte Daytonskog sporazuma, a za vojne aspekte je zadužen NATO. Inzko je izrazio uvjerenje da će predstavnici NATO-a razmotriti ovaj slučaj učešća pripadnika Oružanih snaga u obilježavanju Dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Kako smo večeras izvjestili, osim vojnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana RS-a učestvovalo je i nekoliko generala, tačnije njih četvorica koji su bili u svečanim uniformama. 

Prije neputnih 12 godina, početkom juna 2005. godine general Novak Đukić je smijenjen sa pozicije načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske odlukom zapovjednika vojnih snaga Europske unije i NATO-a u BiH.

Izvor: YouTube

U zajedničkom saopćenju, kojeg su objavili komanda EUFOR-a i Štaba NATO-a u Sarajevu, navodi se kako su generali David Leakey i Steven Schook ovakvu odluku donijeli ocijenivši kako je general Đukić odgovoran za propuste koji su se dogodili 16. aprila te godine, kada se veći broj novaka Vojske Republike Srpske na svečanosti davanja zakletve istu dao Republici Srpskoj umjesto Bosni i Hercegovini (BiH).

"Ti događaji doveli su u pitanje i ustavnu lojalnost i vojnu profesionalnost zapovjednog lanca Vojske Republike Srpske i predstavljaju ozbiljan izazov procesu reforme obrane", stajalo je tada u saopćenju.

 EUFOR i NATO su tada istakli kako su lokalne vlasti, uključujući one u Republici Srpskoj, ali i Predsjedništvo BiH propustili poduzeti mjere kojima bi se sankcioniralo nedopušteno ponašanje vojsci Republike Srpske te da je zbog toga svoje ovlasti da smjenjuje visoke vojne časnike morao primijeniti zapovjednik EUFOR-a.

Tadašnjom odlukom komande EUFOR-a i NATO-a suspendovana je i daljnja obuka svih novaka Vojske Republike Srpske, a oni koji su tu obuku obavljali u kasarni Manjača, gdje su se i dogodili najozbiljniji izgredi, biti će otpušteni iz vojne službe.

Wilz traži odgovore od Ministarstva odbrane i OS BiH

Nakon jučerašnjih dešavanja u Banjaluci, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz kazala je kako pretpostavlja da će Ministarstvo odbrane BiH provesti detaljnu istragu u vezi sa današnjim učestvovanjem pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga u aktivnostima obilježavanja "Dana RS" koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Uz konstataciju da je upoznata da su pripadnici Oružanih snaga BiH prisustvovali današnjim aktivnostima u Banjaluci, u različitim svojstvima, izrazila je očekivanje da će Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH na odgovarajući način odgovoriti na rezultate istrage o tom slučaju.

Iz Ministarstva odbrane BiH ranije je rečeno da će ustanoviti pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OSBiH 9. januara kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti te o tome izvijestiti Predsjedništvo BiH

Pokrenuta istraga

Nakon postrojavanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka po naređenju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića u aktivnostima tokom obilježavanja Dana Republike Srpske juče u Banjaluci, za N1 je iz Ministarstva odbrane BiH danas potvrđeno da je pokrenuta istraga o učešću pripadnika Oružanih snaga.

"Crtom zapovijedanja i ostalim funkcionalnim nadležnostima u obrambenom sistemu istraga je pokrenuta, o detaljima ne možemo komentarisati do okončanja iste", saopštili su za N1 iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjećamo, iz Ministarstva odbrane BiH juče su saopštili da nisu izdali naređenje za učešće pripadnika OS BiH u aktivnostima u Banja Luci 9. januara 2017 godine.

"Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH danas (9. janauara), Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH", navodi se u jučerašnjem saopštenju.

I iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića juče je saopšteno da će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi sa angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH u odnosu na Zakon o odbrani, Zakon o službi u OS, te Pravilnikom o pukovima i Pravilnikom o svečanostima i ceremonijama.

Stav OHR-a 

Odgovore smo potražili i u Uredu viskog predstavnika. Na upit da li će posegnuti za Bonskim ovlastima u ovom slučaju gdje je evidentno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da je vrhovni tumač te da po Aneksu 10 ima konačnu nadležnost, iz OHR-a su odgovorili da Visoki predstavnik ne špekulira o eventualnom korištenju njegovih izvršnih ovlasti.

"Takav potez bi zasigurno podrazumijevao konsultacije sa zemljama članicama Vijeća za provedbu mira. Instrument bonskih ovlasti je još uvijek na snazi, što je ponovo potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN-a u novembru 2016. godine", naveli su iz OHR-a..

Da li su za korištenje bonskih ovlasti potrebni glasovi svih članica PIC-a?

"To bi bilo poželjno. Međutim, bonske ovlasti su krajnja instanca koja se koristi nakon pažljivog razmatranja i konsultacija unutar međunarodne zajednice", stoji u odgovoru iz OHR-a.

Da li će biti kažnjenih i ko će ih kazniti, OHR, NATO, EUFOR ili neko drugi, ostaje da se vidi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: dan rs , NATO

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

edo

Srbi su bar iskreni a ne ko hercegbosanci

1 1

Zoka

Koliko glupih komentara boze sačuvaj ljudi jeli vama jasno moze Incko donijet uredbu kakvu hoće ali to niko u RS neće postovati. Mogu oni smijenili te staresine podijeliti otkaze ali onda se Srbi povlace iz BiH armije i polako formiraju svoje jedinice i uskracuju financiranje BiH

3 3

Micsp

Neka naz dodik keca u glavu kada ni Bakir a ni čovi ć nemaju muda a mi ludi narod glasali za njih

3 4

* Sva polja su obavezna