Grabar-Kitarović: Republiku Srpsku treba vratiti na zemlju

Grabar-Kitarović: Republiku Srpsku treba vratiti na zemlju Izvor: N1/Reuters

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović gostujući na HRT-u govorila je o prvoj godini svog predsjedničkog mandata, ali osvrnula se i na posljednja politička previranja u regiji kao i odnosima sa BiH.

Između ostalog, komentarisala je i političke struje iz Sarajeva, koje su dolazile kao komentari na temu sigurnosnih prijetnji prema Hrvatskoj iz nekih dijelova BiH.

"Stabilnost BiH iznimno je važna za Hrvatsku. Obratila sam se protiv okoštalih struktura koje gaje predrasude prema svima koji bi trebali sudjelovati u rješavanju stabilnosti i unutrašnjeg uređenja BiH", rekla je.

BiH želi sve najbolje, a posebno će se zalagati, kaže, za konstitutivno pravo hrvatskog naroda koji se danas osjeća ugroženim, stoga im treba pružiti podršku i osnažiti ih.

"Postoji problem radikalizacije određenih struktura društva, tome sam i sama svjedočila, znam da je toga svjesna i sama Islamska zajednica u BiH, trude se izolovati radikale, država pokušava riješiti i pitanje odlaska na ratišta, no mislim da nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije. Država može i treba tražiti pomoć Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se tako dobro uspijeva odmaknuti od bilo kakvih radikalnih pokušaja", izjavila je.

Komentarišući nedavna dešavanja u Republici Srpskoj, Grabar-Kitarović smatra da se ovaj bh. entitet ponaša kao zasebni indentitet i kao samostalna država.

"Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju. RS nije nastala 9. januara, nego je nastala temeljem Dejtonskog ugovora. Cijeli taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara", izjavila je uz napomenu:

"Milorad Dodik je najavio referendume koji bi mogli dalje destabilizovati BiH".

"Međunarodna zajednica je reagovala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su mojpažnja na BiH. Treba se napraviti nešto dobro, unaprijed spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera", poručila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 35

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Troll

Kad žensko dođe na vlast, dođe i vrijeme, da se raja iseli.....

0 0

Malo upravni govor popravite i spojene rijeci.

0 0

Amir

Po vama samo su hrvati kohezoni faktor u BiH, ipak ste vi predsjednica jedne evropske drzave pa se od vas ocekuje da se tako i ponasate nismo zaboravili vasu glupost sa cokoladama i sa Titovom bistom "bas evropski".

4 4

* Sva polja su obavezna