Reakcija Ministarstva odbrane BiH: Nismo napravili grešku

Reakcija Ministarstva odbrane BiH: Nismo napravili grešku Izvor: N1

Nakon što je učešće pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske u Banjaluci izazvalo brojne reakcije u BiH i regiji, danas je iz Ministarstva odbrane BiH stigla reakcija na događaje od početka sedmice.

Kako se navodi u saopćenju, u Ministarstvu obrane BiH jučer je održan sastanak, te se s time u svezi MO BiH oglašava priopćenjem koje N1 prenosi u cjelosti.

„Na sastanku ministrice obrane BiH Marine Pendeš, zamjenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, tajnika MO BiH Muhameda Smajića, načelnika ZS OS BiH general-pukovnika Ante Jeleča, zamjenika načelnika ZS OS BiH general-bojnika Mirka Tepšića i general-bojnika Senada Mašovića razgovarano je o događanjima u Banjaluci 8. i 9. januara 2017. godine u kontekstu hronologije aktivnosti MO i OS BiH na istim.

Na sastanku je utvrđeno kako unutar MO BiH i lanca zapovijedanja OS BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OS BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza.

Prisutni su se usuglasili kako na MO i OS BiH ne smiju i ne mogu utjecati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OS BiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred Institucijom u narednom razdoblju, u svezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH, provodeći planove i izvršavajući obveze na domaćem i međunarodnom planu.

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadaća OS BiH.

S obzirom na navedeno, menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definirali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći'', saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Bošnjo

hahahaha, hvalite me usta moja..koja ste vi sramota za BiH

0 2

Caco

SVI PODNESITE OSTAVKE SRAM VAS BILO STIDI TE SE ONIH KOJI SU ZIVOTE DALI DA BI VI BILI TU GDJE JESTE!

1 2

Ministrice

Ti si veoma neodgovorna osoba. Za sve sto se desava u povodu 9.januara a tice se OS odgovorna si ti i Jelec. Ministrice, zemlja ti u glibu a ti slavis sv. Tri kralja i Tucin dan. Ministrice, sta je s tobom. Pa mislis li ti da ste citav narod zaglupili. Varas se. Nama je jasno xa si ti svoje dupe izvukla jer si ucestvovala u reziranje slucaja zajedno sa tvojim stranackim sefom - Covicem, zatim Dodikom i Ivanicem. Ti Pendesice treba da ides, kao i Jelec. Sad pricas gluposti, a naciljali ste da nastrada Jusic, zasto ti ne prihvatis odgovornost i ne kazes javnosti - naredila sam Jusicu da u moje ime i na moju odgovornost, zbog moje fizicke odsutnosti, potpise naredbu o angazovanju OS, pa ces ti onda biti predmet istraga a ne Jusic. Nelosteno od tebe gospodjo.

3 2

* Sva polja su obavezna