U Zenici 11. februara prvo balkansko baletno takmičenje

U Zenici 11. februara prvo balkansko baletno takmičenje Izvor: Snapshot

Na pozornici Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 11. februara 2017. publika će imati priliku pogledati istinski baletni i plesni spektakl, koje će biti prvo balkansko baletno i plesno takmičenje.

Zenički Ars Centar, pod licencom jednog od najkvalitetnijeg, a po broju učesnika sigurno najmasovnijeg takmičenja ove vrste na svijetu, Dance World Cup (DWC), organizira međunarodne kvalifikacije za zemlje Balkana za svjetsko finale DWC 2017.

Ovo je jedinstvena prilika za sve one koji se bave plesom da pokažu svoj dugogodišnji rad i predstave svoj grad i državu cijelom svijetu. Takmičenje će budnim okom pratiti i suditi svjetski eminentni umjetnici i kvalificirani žiri: Edina Papo (BiH), Belma Čečo-Bakrač (BiH), Mary Walledge (Škotska), John Grimshaw (Jersey) i Maxim Clefos (Moldavija).

Takmičenje će se odvijati u sljedećim kategorijama: Klasični balet, Moderni balet, Karakterni balet, Jazz balet i Showdance, Street Dance i Hip-hop, Nacionalni i folklor ples, Tap Dance.

Na kvalifikacijama će se natjecati plesačice i plesači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Ono što čini zanimljivim ovo takmičenje je da zemlje učesnice nisu jedni drugima konkurencija i da se svaki studio ili škola bori za plasman u okviru zemlje iz koje dolazi. Da bi se gosti plasirali, potrebno je da pređu kvalifikacijski prag bodova i to ih direktno vodi u finale DWC 2017. Finalni događaj će se održati u njemačkom gradu Offenburg, od 23. juna do 1. jula 2017. a sudjelovat će takmičari iz 44 zemlje svijeta.

Zenica i Ars Centar su domaćini prvog međunarodnog baletnog takmičenja DWC Balkan, a u sklopu promocije snimljeni su i video spotovi:

Izvor: YouTube

Izvor: YouTube

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Balet , zenica , Takmičenje , balkan , ples

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna