NBA zvijezde je ponižavao, ali u NBA nikada nije želio

NBA zvijezde je ponižavao, ali u NBA nikada nije želio Izvor: Facebook

Brazil je zemlja fudbala. Od plaže, preko ulice do pravih fudbalskih terena, djeca, tinejdžeri i stari bave se gotovo isključivo najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Ali ne i ovaj čovjek. On je odabrao košarku i gotovo sam popularizirao sport koji danas daje desetak igrača najjačim klubovima svijeta.

Oscar Schmidt je 80-tih godina prošlog vijeka bio internacionalna zvijezda košarke. Počeo je u rodnom Brazilu, odakle se otisnuo "preko bare" kako bi igrao u Italiji, tada među najjačim košarkaškim ligama Evrope. Tu je stekao reputaciju "smrtonosnog" šutera koji za svoj stas, 205cm visine, ima izuzetno precizan šut.

U Italiji je proveo 11 godina (između 1982. i 1993.) igrajući za tri različita kluba, ali u međuvremenu mogao je napraviti mnogo veću karijeru od veoma respektabilne koju je na kraju i imao.

Naime, Schmidt se 1984. prijavio na NBA draft. Upravo je ta godina bila najbolja po kvalitetu po mišljenju mnogih eksperata NBA i svjetske košarke i upravo te godine draftovani su igrači poput Michaela Jordana, Hakeeema Olajuwona, Charlesa Barkleya i Johna Stocktona, koji su svi izabrani među 50 najboljih NBA košarkaša svih vremena.

U toj klasi bio je i Schmidt, koji je već 1984. imao reputaciju najboljeg igrača van SAD-a. Draftovali su ga New Jersey Netsi i to u šestoj rundi drafta (tada je NBA draft imao oko 10 rundi). Ponuđen mu je bogat ugovor za to vrijeme, sa klauzulom u kojoj je stajalo da ne može biti otpušten iz kluba.

Schmidt je ugovor odbio bez razmišljanja, i to zbog tadašnjeg pravila lige da se NBA igrači moraju odreći reprezentativnog dresa.

"Za mene je reprezentacija nešto najbolje na svijetu. NBA timovi su samo timovi. Reprezentacije su nešto veće. Kada igrate za reprezentaciju predstavljate svoju zemlju, tako da sam morao odbiti ugovor", rekao je tada Schmidt.

Činilo se da Oscar nikada neće moći pokazati Amerikancima šta i koliko može, ali tri godine nakon drafta, ukazala mu se prilika zbog koje su u Netsima čupali kosu.

Na Panameričkim igrama Brazil je u finalu igrao protiv SAD-a, čija je reprezentacija bila krcata budućim "hall of famerima". Otežavajuća okolnost za Brazilce bila je što su se igre održavale u Americi. Nakon 14 poena zaostatka u prvom poluvremenu, Schmidt je odlučio uzeti stvari u svoje ruke. To su bili trenuci za koje je živio.

"Igrao sam divlje. Svaki šut bio je dobar šut. Bila je to najbolja utakmica u mom životu", prisjetio se Brazilac.

U drugom poluvremenu Oscar je postigao 35 od svojih ukupno 47 poena i natjerao Amerikance do suza, ali i do promjena ligaških pravila, po kojima je NBA igračima napokon dozvoljen nastup za nacionalne selekcije.

Iako u NBA nije zaigrao ni jedan jedini sekund, Schmidt je uveden u Kuću Slavnih NBA lige 2013. godine, što je priznanje koje ni jedan drugi stranac nije dobio. Također je član FIBA-ine kuće slavnih u koju je ušao 2010. godine. Za igračke karijere ostao je upamćen kao najbolji strijelac Olimpijskih Igara svih vremena sa više od hiljadu poena, a košarkom se bavio do svoje 45. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: NBA , fiba , košarka , oscar schmid

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna