"Ne može Dodik srušiti Dejton, a da ne sruši mir u BiH"

"Ne može Dodik srušiti Dejton, a da ne sruši mir u BiH" Izvor: N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za hrvatski magazin Globus govorio je o Miloradu Dodiku, Republici Srpskoj,

Kako sada s distance od desetak dana komentirate događaje u Banjoj Luci?

"Radi se o očekivanoj kombinaciji već viđenog iracionalnog inata i racionalne, pragmatične namjere da se pažnja naroda nanovo preusmjeri s ekonomskih i socijalnih pitanja na nacionalne teme. Ekonomija u entitetu Republika Srpska je u očajnom stanju, budžeti i fondovi su pred kolapsom, entitet je prezadužen, prosječna primanja radnika i penzionera su dvadeset posto niža nego u entitetu Federacija BiH, narod je gladan i treba mu ponuditi “kruha i igara” kako bi se nagomilano nezadovoljstvo i negativna energija usmjerili na sukob s nepostojećim, virtualnim “neprijateljima Republike Srpske” - umjesto na borbu protiv siromaštva i borbu protiv korupcije vlastitih vođa", kazao je Izetbegović u intervjuu za Globus.

Kako gledate na reakciju međunarodne zajednice? Koliko ste njome zadovoljni, a koliko ne?

"Diplomacija uvijek, na početku, ostaje pasivna pred političkim siledžijstvom, naročito kada se radi o spretnim manipulatorima masa. A zatim se aktivira kada bude jasno da to neodgovorno siledžijstvo počinje kreirati politički i sigurnosni vrtlog koji se širi i postupno uvlači bliže i šire susjedstvo, destabilizira prilike i nanosi nesagledivu štetu svima. I Milošević i Karadžić prkosili su volji i interesima međunarodne zajednice, Mladić je ponižavao oficire i vojnike UNPROFOR-a, znao ih je svezati za bandere pa ih tako fotografirati, pa je i ta drskost trajala i završila kako je završila. Ne može Milorad Dodik srušiti Daytonski mirovni sporazum a da ne sruši mir u BiH i regiji i ne poništi napore i ogromna ulaganja koje je međunarodna zajednica uložila u taj mir", dodao je on.

Kako procjenjujete reakcije Rusije? Milorad Dodik ponaša se kao da ima podršku Rusa. Ima li je doista, po vašem mišljenju? I ako ima, u kojoj mjeri?

"Ne vjerujem da ima bilo čiju podršku da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju. Preopasna je to igra. To nije ničiji interes, pa ni ruski", kazao je Izetbegović.

Intervju u cijelosti pročitajte u novom broju Globusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 25

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Pa ko je lud ratovati! Ti se nahapo pa bi sad malo ratovo iz trezora.

2 0

Sarajevo 84

Najodgovornija osoba za svo globalno političko zlo i kriminal koje je zadesilo ovu zemlju. Gospodin dotični na slici...

10 2

Ado

Da je tako odavno bi bilo riješeno .Nije Bake problem .

1 0

* Sva polja su obavezna