Za šta su osumnjičeni Ivanić, Šarović i Cvijanović?

Za šta su osumnjičeni Ivanić, Šarović i Cvijanović? Izvor: N1

Tužilaštvo BiH uputilo je pozive za saslušanje Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mirka Šarovića ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te premijerki Vlade RS Željki Cvijanović.

Oni će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih u predmetu za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz članka 239. KZ BiH.

Član 239. Krivičnog zakona BiH odnosi se na 'Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava' i glasi:

"Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

clan 239 Izvor: N1

Podsjećamo, krajem prošle godine tužilac Odjela III Tužilaštva BiH u svojstvu osumnjičenog ispitao je i Milorada Dodika, predsjednika RS.

U predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Erdogan je zakon,samo cistku zvao se ti Abdulah il Bojan il Finci ako ne postujes zakon i ustav deportuj ga u zimbabve pa nek tamo mase srpskom,hrvatskom il turskom zastavom,a srbi su inace gadna nacija al jebat ce ih Taci

0 0

Ado

Znaju oni vrlo dobro šta su radili i zašto su to uradili .Nije im to prvi put da rade nelegalno i protiv ustavno .

11 3

Misimovic M .

Trebaju se svi Bosanci iHercegovci boriti za prosperitet svoje domovine

16 3

* Sva polja su obavezna