Mujanović: Trumpov govor najradikalniji od Drugog svj. rata

Mujanović: Trumpov govor najradikalniji od Drugog svj. rata Izvor: N1

Politički analitičar Jasmin Mujanović, specijalista sa jugoistočnu Evropu koji se trenutno nalazi na univerzitetu u Princetoneu u SAD-u, komentarisao je govor Donalda Trumpa nakon inauguracije.

"Ovo je bio stravičan govor za sve američke saveznike u Evropi. Ovo je jedan od najradikalnijih govora koji je jedan američki predsjednik dao nakon Drugog svjetskog rata", kazao je Mujanović.

Mujanović je objasnio kako je teško vjerovati da lideri evropskih prijestolnica mogu imati razumijevanje za govore kao što je Trumpov.

"Trump je rekao: Samo i prvo Amerika. Vrlo teško je vidjeti kako bi bilo koji lider u Parizu, Rimu ili Londonu taj govor mogao shvatiti kao pozitivan za Evropu i evropske veze sa Amerikom".

Mujanović smatra da bi SAD mogle odstupiti iz NATO saveza.

"Ukoliko Trump ostvari neke od svojih ideja i najava, to bi značilo izlazak Amerike iz NATO saveza. Ovo je demokratski sistem koji postoji u SAD-u, a ideja da američki narod do sada nije imao vlast u Washingtonu je apsurdna".

"Mislim da možemo očekivati puno manju zainteresovanost Amerike za ovu regiju. To se može vidjeti samo po njegovom Twitter nalogu, nijedan tweet nije posvećen nijednoj zemlji regiji. To je za nas u regionu pozitivno, jer mislim da niko ne bi dobio neke pluseve od njegove administracije", dodao je Mujanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 18

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Tnok

Hahahahaha, ovaj je specijalista koliko i 80% komentatora na ovom portalu. N1 uozbiljite se malo.

3 3

nomino

Ovo ce Evropu da ucini slobodnijom. Nece politicari da manipulisu narodom vec ce, nadam se razum pobediti. Pusti narod da odlucuje sa kim hoce ili nece. Ko bi normalan primao i docekivao goste koji mu siluju cerke i ubijaju sinove? Trump je covek iz naroda i vidi cinjenice, a cinjenice bi neko da sakrije. Nametanje bilo cega proizvodi otpor prema tome, a za primer ne treba ici dalje od Bosne.

2 2

Draga 1d

Nebih se složio sa ovim političkim komentatorom.

5 2

* Sva polja su obavezna