Krivična prijava protiv Ivanića, Pendeš, Jusića, Jeleča...

Krivična prijava protiv Ivanića, Pendeš, Jusića, Jeleča... Izvor: N1

Predsjednici Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović podnijeli su danas Tužilaštvu BiH u ime Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza krivičnu prijavu protiv osoba osumnjičenih za niz zloupotreba položaja i ovlaštenja, te nesavjesnog rada u službi, a u vezi sa dešavanjima na obilježavanju neustavnog Dana RS.

Krivična prijava podnesena je protiv Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Marine Pendeš, ministrice odbrane BiH i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Mirka Tepšića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za operacije i Senada Mašovića, zamjenika načelnika Zajedničkog štaba za resurse.

"Na temelju prikupljenih dokumenata i informacija postoji osnovana sumnja da su sve ove osobe, protivno Zakonu o odbrani BiH, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i drugim relevantnim propisima, naredile ili dozvolile ili nisu spriječile upotrebu i učešće dijela Oružanih Snaga BiH na dan 9. januara 2017. godine na ceremoniji u Banja Luci, koju je organizovala Vlada entiteta Republika Srpska obilježavajući  9. januar kao dan entiteta RS, koji je od strane Ustavnog Suda BiH utvrđen kao neustavan", navodi se u saopštenju.

Naročito otežavajuću okolnost predstavlja, stoji u saopćenju, činjenica da su sva prijavljena lica svojim postupcima u potpunosti narušila lanac komandovanja Oružanim snagama BiH.  

"Podsjećamo da je temeljni princip funkcionisanja svake oružane sile upravo precizan i jasno definisan lanac komandovanja. Lanac komandovanja ključna je pretpostavka efikasnog funkcionisanja svake oružane sile. Njegovo narušavanje ne samo da u pitanje dovodi zakonitost rada OS BiH, već u pitanje dovodi i mogućnost ukupnog funkcionisanja OS BiH koji je nezamisliv bez poštivanja zakonom utvrđenog lanca komandovanja. Na ovaj način, prijavljene osobe direktno su ugrozile opstojnost OS BiH, čime je državi Bosni i Hercegovini nanijeta ogromna šteta", navode iz ovih stranaka.

Pozvali su Tužilaštvo BiH da ovaj predmet uzme u razmatranje bez ikakvih odlaganja.

"Neprocesuiranje ovakvog nezakonitog djelovanja najviših zvaničnika u institucijama BiH, koje čine komandni lanac Oružanih snaga BiH, može imati dalekosežne posljedice po ukupnu stabilnost BiH i njen daljnji napredak u svakom pogledu. Očekujemo i od drugih političkih snaga u BiH da jasno i nedvosmisleno daju punu podršku profesionalnom i zakonitom radu pravosudnih tijela BiH u ovom, ali i u svim drugim predmetima", stoji u saopćenju.

Ključni uslov za svaki daljnji napredak BiH jeste uspostava i puno poštivanje vladavine prava. Pred zakonom svi moramo biti jednaki. Samo država uspostavljena na takvim principima može biti garant ostvarenja prava svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.  SDP, DF i GS nastavit će se zalagati za uspostavu takve države i čin podnošenja krivične prijave samo je jedan u nizu poteza ka ostvarenju tog cilja, poručuju iz SDP-a, DF-a i GS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 18

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hahaha

Koja šuplja tužba!!!

2 1

b OŠNJOOOOCI

svaki dan u ekstazama ... Parcijalnim , stalnim , a BEZ VODE u NAJGLAVNIJEM gradu KALIFATA !!!

3 1

Bosanac

Koje ste vi svi budale,nemate pameti nimalo a ni marke za kafu. A oni milione na računima imaju.

7 1

* Sva polja su obavezna