Osjećate se napeto, pod stresom, na granici?

Naš organizam je kreiran da reaguje na stres i upravo zahvaljujući ovoj urođenoj reakciji naši su preci uspijevali da prežive okruženi brojnim opasnostima u prirodi.

Izvor: N1

U stresnoj situaciji, pokreće se čitav niz procesa u organizmu: luče se određene supstance čije djelovanje ubrzava rad srca, disanje, dovodi više krvi u mišiće na račun unutrašnjih organa i upravo zahvaljujući tome čovjek je imao više energije pri bijegu pred divljom životinjom. Zato se mehanizam odgovora na stres zove „bori se ili bježi“ (eng. fight or flight).

Međutim, danas su uzročnici stresa značajno drugačiji: gužva u saobraćaju, kratki rokovi za obavljanje mnoštva obaveza, finansijski i porodični problemi, problemi na poslu ili u školi, ispiti, javni nastupi, prezentacije... Dakle, nema situacija u kojima bi nam mogao pomoći mehanizam koji će nam potjerati više krvi u noge i ruke ili kisika u pluća!

Izvor: N1

Na žalost, mozak uglavnom reaguje jednako na sve stresne situacije, tako da kad ste prečesto izloženi stresu, to znači da ćete prečesto biti u stanju napetosti, panike, što za posljedicu ima iscrpljivanje organizma. Stres na taj način može preći u hroničnu anksioznost (napetost, uznemirenost), ali i biti podloga za brojne hronične bolesti, koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Danas se u borbi sa problemima koje stres sa sobom nosi najčešće poseže za benzodiazepinima (sintetski proizvedeni lijekovi, npr. diazepam, alprazolam, bromazepam), koji vrlo djelotvorno smanjuju nervozu i napetost, ali takođe djeluju i sedativno, pa smanjuju pažnju i koncentraciju. Tu je i čitav niz drugih štetnih djelovanja, koja mogu biti vrlo ozbiljna, a ako se koriste duže vrijeme gube efikasnost i povećenjem doze nastaju još ozbiljnija štetna djelovanja.

Najveći problem predstavlja ovisnost o benzodiazepinima, sa klasičnim simptomima poput ovisnosti o narkoticima koja se vrlo teško liječi. Zato njihova upotreba treba biti kratkotrajna i prema preporuci ljekara.

Alora je biljni preparat namijenjen liječenju problema izazvanih stresom i anksioznošću: nesanice, nemira, zabrinutosti, napetosti, problema u menstrualnom i periodu menopauze, nervno uzrokovanih problema sa probavom ili povišenim pritiskom i kardiovaskularnim sistemom generalno.

Alora neće umanjiti funkcionalnost i radnu sposobnost, nema sporednih djelovanja, niti postoji mogućnost razvoja ovisnosti, te je potpuno sigurna za upotrebu.

Alora-Prirodni odgovor na stres! Ovaj proizvod moguće je kupiti bez recepta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna