Umro je Predrag Matvejević

Umro je Predrag Matvejević Izvor: Anto Magzan/PIXSELL

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac bosanskohercegovačkog i hrvatskog porijekla Predrag Matvejević.

Informacija nam je potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja. Kako doznajemo, njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Evrope, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Matvejević je rođen u Mostaru 1932., od oca Vsevoloda Matvejeviča, rođenog u ukrajinskoj Odesi, koji je bio sudija u Mostaru i majke Angeline (r. Pavić).

Bio je humanist, kozmopolit, poliglot i aktivist, posjećujući proteste do svoje kasne dobi, zalažući se uvijek za ljudska prava, mirotvorstvo i razum.

Njegov "Mediteranski brevijar" preveden je na brojne svjetske jezike, od Tokija do Los Angelesa.

Šezdesetak uglednih italijanskih umjetnika potpisalo je prije godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog "Mediteranskog brevijara". Među začetnicima te ideje bili su i glasoviti italijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris.

Matvejević je doktorirao na Sorbonni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, na Trećemu pariskom univerzitetu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slavenske književnosti od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom univerzitetu La Sapienza. Matvejević je primio počasne doktorate u Francuskoj, BiH, Italiji. Počasni je doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu i jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

RIP kirBa

Šteta!

5 0

Agram

Lupas gluposti, odlijepi se od gog svog nacionalizma. Svi mi znamo koliki je Matvejevic Bosanac i Hercegovac. Velika ljudina, humanist, prije svega, neka mu je slava i hvala.

6 1

Walter

Otac mu je bio ukrajinac, lijepo pise a ovo je iz njegove biografije ljudi ne izmisljaju. Sacekusa besposlenih ...

4 0

* Sva polja su obavezna