Sociolog: Pristojan kandidat nema šanse da pobjedi u Srbiji

Kampanja za predsjedničke izbore u Srbiji još nije počela, ali iznošenje teških optužbi na račun najavljenih predsjedničkih kandidata jeste. U težini optužbi, ali i vulgarnom rječniku prednjači lider radikala Vojislav Šešelj.

Izvor: N1

Do koje mjere će takav rječnik uticati na birače u opredjeljivanju, ima li uopšte u predizbornim kampanjama politike ili se sve svelo na lične udarce i kako smo do toga došli?

"Vuk Jeremić je čovjek koji se drogira duže vrijeme. I to se vidi po njegovim očima. I Saša Radulović. Nema nikakve sumnje, pogledajte im oči i ponašanje, pa ćete se u to uvjeriti", rekao je Vojislav Šešelj.

Upravo pogled Šešelju je bio dovoljan da iznese teške optužbe na račun svojih protivkandidata. Jedan pogled i na novine i vidjet ćete da je kampanja za predsjedničke izbore uveliko počela i da će biti vrlo prljava.

N1: Je l' pristojno da tako govorite?

Šešelj: To je vrlo pristojno, ako je istinito. Nepristojno bi bilo ako nije istinito.

Rodonačelnik govora uvreda i njegovi mnogo sofisticiraniji učenici - tako o Vojislavu Šešelju govori sociolog Ratko Božović i kaže da nije problem što se tako govori, nego što se tako misli. Dodaje da one koji misle i govore drugačije narod u Srbiji ne čuje.

"Mi smo imali iz pjesničke orijentacije jedan pojam 'ubi me prejaka riječ'. Ne! Ovdje 'me omogući prejaka riječ', jer bez prejake riječi nemam šanse da budem primjećen, da budem onaj koji će pobijediti", objašnjava profesor Božović.

Upitan kakve su u tom slučaju šanse pristojnih predsjedničkih kandidata profesor kratko odgovara – nikakve.

"Jer jednostavno… osornost, grubost, surovost i iracionalnost pobjeđuju razložnost i pamet", smatra Božović.

U odgovoru na pitanje "zašto?" mogla bi se dati i psihološka analiza javnog mnjenja u Srbiji. Jedna od njih kaže da je narodu koji loše živi potrebno da seiri nad činjenicom da gori od njih vode državu i da im je baš zato tako kako im je.

"Ja mislim da većina svijeta, koji iole ima nečega u glavi, razumije šta je pljuvačina, a šta je normalna komunikacija. Međutim, ima onih kojima to prija, ali i onih ljudi koji su frustrirani sopstvenom nemaštinom i u toj pljuvačini prema poznatim javnim ličnostima nalaze neku kompenzaciju za svoju nevolju i nesreću", kaže Mikloš Biro, politički psiholog.

Sagovornici N1 kažu da ćemo se u blatu tek valjati. I da će predstojeći predsjednički izbori biti surova borba za vlast u kojoj se sredstva da se dođe do cilja neće birati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

MIRSAD SREBRENIKOVIĆ

Šešelj je pravi lik za Srbiju,pravo ste za Uniju zema. lja zlikovaca.Imate poganu krv i u pravu je Miroslav kad je bal nek je maskebal.Većina vas živi pod maskom dobrih komšija,ali samo na jedan poziv ste čet...

1 0

Balija

Samo ti obecaj veliku srbiju i to je to napred

2 0

Ivo ba.

Ja vam ga nikad ne bih preporucio,ali ako vi hocete neka vam bude,da vam satare dostojanstva i casti.

2 0

* Sva polja su obavezna