Hadžiabdić: Za izbore u Stocu smo uveli specijalno pravilo

Hadžiabdić: Za izbore u Stocu smo uveli specijalno pravilo Izvor: N1

Ponovljeni izbori u Stocu održat će se 19. februara, potvrdila je za N1 predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić.

Hadžiabdić je istakla da je javnost u BiH dugo čekala na ovu odluku, ali su se prvo morale otkloniti, kako je kazala, brojne tehničke i pravne odluke.

"Moram skrenutu pažnju da se raspisivanje ponovljenih izbora u Stocu odnosi na jednu operativo i logistički zahtjevnu operaciju", objasnila je predsjednica CIK-a i dodala:

"Prvi put u BiH potrebno je održati izbore u roku od 14 dana i to je zahtjevalo posebna pravila. Posebno se izlazilo u susret glasačima koji glasaju van zemlje".

CIK BiH je zbog toga donio izuzeće od pravila...

"Usvojili smo izuzeće od pravila tako da ćemo glasačke listiće iz inostranstva, čije će proslijeđivanje krenuti od sutra, čekat do 10 dana nakon izbora. Ovo je specijalno pravilo koje je do sada urađeno samo za općinu Stolac. Na kovertama sa glasačkim listićima morat će biti datum do 19. februara. Smatramo da će 10 dana biti dovoljno da listići dođu do CIK-a", poručila je Hadžiabdić.

Podsjećamo, izborni proces u Stocu prekinut je 2. oktobra, na dan lokalnih izbora, zbog incidenata na biračkim mjestima.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ranije je potvrdilo odluke CIK-a BiH kojom su sa kandidatske liste za načelnika opštine Stolac uklonjeni Salmir Kaplan, te kandidata za Opštinsko vijeće Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović i Božo Raguž.

Sud BiH potvrdio je i odluku CIK-a BiH o smjeni opštinske izborne administracije u Stocu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Biber

Cirkus od cika nekom mati a nekom maceha i vama slijedi slucaj Rumuna

0 0

Ovaj CIK je ono što bi hdz i dodik inače željeli da imaju u BiH - preglasavanje Bošnjaka rezultatom 4:3. To je toliko očito na primjeru Stoca i Srebrenice.

7 2

Rene

Sramota ovo je politicka odluka ne zelim biti svrstan niti na jednu stranu ali mi nije jasno za koga bi trebali glasati oni glasaci koji su za nacelnika koji je iz pokreta inicijativa za Stolac?

12 2

* Sva polja su obavezna