Zatvori

Assange traži izlazak na slobodu

Assange traži izlazak na slobodu Izvor: REUTERS/Peter Nicholls

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ponovo je pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da provedu odluku UN-ova odbora koji je prije godinu dana ocijenio da je njegovo pritvaranje čin "samovolje", prenose mediji.

"Pozivam Veliku Britaniju i Švedsku da postupe pravedno i oslobode me. Te su dvije zemlje potpisnice ugovora kojima priznaju UN i njegove mehanizme zaštite ljudskih prava", istaknuo je Assange u saopćenju.

UN-ova radna skupina je 5. februara 2016. pozvala da se prekine njegov "pritvor koji je čin samovolje", što su London i Stockholm odmah odbili.

Julian Assange (45) se od juna 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako ne bi bio izručen Švedskoj gdje je optužen za silovanje. Kaže kako se boji da će ga Stockholm poslije izručiti Sjedinjenim Državama, gdje bi mogao odgovarati zbog toga što je WikiLeaks objavio vojne i diplomatske dokumente.

Osnivač WikiLeaksa je sredinom januara izjavio da je voljan predati se SAD-u, gdje mu prijete teške optužbe, budu li mu ondje zajamčena ljudska prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna