Zatvori

Cilj Aerodroma Tuzla: 450.000 putnika do kraja 2017.

Cilj Aerodroma Tuzla: 450.000 putnika do kraja 2017. Izvor: N1

Međunarodni aredorom Tuzla prošlu godinu završio je kao najuspješniju do sada. U martu će poletjeti novi Airbus sa 180 putničkih mjesta prema novim destinacijama. Investicija će koštati 98 miliona maraka.

U protekloj godini Tuzlanski aerodrom opslužio je više od 311.000 putnika koji su putovali na 12 evropskih destinacija. Trenutno zapošljava 148 osoba, uglavnom mladih ljudi .

"Sa svih strana dolaze - Bosna, Hrvatska, Srbija, Makedonija. Sa svim pasošima Jugoistočne Evrope sam se susretao do sada pa čak i Istočne Evrope", otkrio je Aleksandar Stanković, Služba prihvata i otpreme putnika.

Idejno rješenje za proširenje i rekonstrukciju terminala je napravljeno, a investicija košta pet miliona maraka. Pola sredstava će se kreditno zadužiti aerodrom, a pola budžeti kantonalne i federalne vlade.

"Međunarodni aerodrom Tuzla u očima Vlade FBiH i Vlade TK je infrastruktrualni dio ove države i očekujemo neke benefite i subvencije kako bi se ta sredstva mogla finansirati u kapitalna sredstva na Međunarodnoma erodromu Tuzla", kazao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Iz Tuzle se može letjeti na 12 destinacija u Njemačku, Švedsku, Danska, Holandija, Englesku. Od marta slijede linije za Keln, Bratislavu, Ninberg i Fridrihšafen što znači nova zapošljavanja.

"Mogu reći da sam poprilično zadovoljan i da dobijam pozitivne komentare od putnika. Tako da možemo samo još bolje i bolje", dodao je Stanković.

Po planu za 2017. godinu, očekuje se da se odavde preveze 450.000 putnika, što je za 150.000 više nego prošle godine. Tuzlanski aerodrom dostigao 23 posto od ukupno preveznih putnika u BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

zara

Bio sam jedanput,katastrofa.Kako se to moze nazvati medjunarodnim aerodromom?cekaonica nije veca od trosobnog stana,nema vode za pice ,svugdje pise "voda nije za pice".Kad avion dodje na dolaznu pistu,putnici trce prema avionu!?Sramota od aerodroma.

2 3

Josip

Super

1 0

Tesla

Za svaku pohvalu. Znaci da moze kad se hoce i zeli. I ne misli samo na vlastite dzepove. SVAKA CAST

1 0

* Sva polja su obavezna