Stoltenberg: Jak NATO je dobar za Evropu i Sjevernu Ameriku

Stoltenberg: Jak NATO je dobar za Evropu i Sjevernu Ameriku Izvor: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako će biti poduzeti potrebni koraci kako bi savez bio jak pred poteškoćama s kojima se suočava.

Ovo je kritično vrijeme za transatlantsku sigurnost. Donijeti ćemo odluke koje će omogućiti da NATO ostane jak i fleksibilan pred promjenjivim izazovima”, naglasio je Stoltenberg pred stastanak ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Dodao je kako je jak NATO savez dobar i za Evropu i za Sjevernu Ameriku te da savez bliže sarađuje sa ”partnerima na Bliskom istoku”, ali i drugim područjima.

Generalni sekretar je rekao kako će na sastanku ministara koji se održava danas razgovarati o napretku u istočnom dijelu Saveza.

Raspoređujemo četiri mutlinacionalne jedinice u Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj, da pošaljemo jasan signal odlučnosti i spremnosti NATO-a da odbrani svakog saveznika”, istakao je Stoltenberg.

Rekao je i kako će razgovarati o tome šta NATO može dodatno učiniti u borbi protiv terorizma.

Također, najavio je i donošenje odluke o uspostavljanju centra za razmjenu podataka u Napulju što će doprinijeti borbi protiv terorizma.

Ukazao je i na važnost cyber sigurnosti te dodao kako je u 2016. godini NATO mjesečno bio i do 500 puta meta cyber napada.

Stoltenberg je upitan da prokomentariše rezultate anketa koji pokazuju da narod Ukrajine gubi povjerenje u NATO.

NATO je sa Ukrajinom razvio jako partnerstvo. NATO Ukrajini pruža političku i konkretnu podršku. Savez podržava teritorijalni intengritet Ukrajine i punu implementaciju Sporazuma u Minsku”, rekao je Stoltenberg.

On je podsjetio da je Ukrajina demokratsko društvo i da u njima postoje drugačiji pogledi, ideje i otvorene političke rasprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirza

Koga to NATO brani i od koga??? Od Sadama, Gadafija, Asada itd.??? Niko od nabrojanih nikada nije nista nazao ucinio nijednoj od clanica NATO-a. NATO je u biti isto ono sto su bili janicari ili sada francuska Legija stranaca. Obicna placenicka imperijalisticka vojska, bez ideologije, kojoj je jedini cilj zastita kapitala onih koji vedre i oblace velikim dijelom svijeta. U njihovo ime i korist oni ruse rezime i drzave i na lukav nacin vrse kolonizaciju svugdje gdje im se ukaze prilika. To je NATO.

0 0

* Sva polja su obavezna