Razgovori Radončića: "Ćelu su ubili Bakir i Osmica"

Razgovori Radončića: "Ćelu su ubili Bakir i Osmica" Izvor: N1

Preslušavanje presretnutih razgovora i čitanje SMS poruka između optuženih i svjedoka bilo je u fokusu nastavka suđenja u procesu “Radončić i drugi”.

Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić optuženi su za udruživanja radi ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoke.

Bez isključivanja javnosti u sudnici je preslušan nesporni dio presretnutih razgovora iz dokaznog materijala postupajućeg tužioca.

Takav je bio razgovor Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića s početka januara prošle godine o prijedlogu Nermane Hadžijahić za ambasadorku u Sloveniji, inače suprugu optuženog Zijada Hadžijahića.

Fahrudin Radončić: “Molim te, dopisujem se s Izetbegovićem, dao mi je onu Sloveniju tako da možemo ići sa onom ženom, jel? (...) Ti Ziju nazovi, reci, trebao je da ide Koldžo, Bakir ispunio Fahri da ide njemu mjesto u Sloveniji, ovo je sigurna opcija. Ja bi u ponedjeljak uzeo njen CV i dao bi u utorak Bakiru.

Bakir Dautbašić: “Žena je referentna, bila je generalni konzul, ne može biti referentnija. (…) Destinacija ne može biti optimalnija.

O ovom razgovoru Dautbašić je izvjestio Zijada Hadžijahića koji mu je kazao - “u svakom slučaju hvala, neizmjerno hvala”.

Izvor: N1

Imenovali smo ambasadoricu u Sloveniji” bila je SMS poruka koju je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegov koalicioni partner poslao Fahrudinu Radončiću.

U kasnijim razgovorima sa Fuadom Čibukčićem, SBB-ovim direktorom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te političarom i biznismenom Safetom Oručevićem Radončić je utvrdio da SBB nije popunio zvanični formular za prijedlog Hadžijahićeve, te da Izetbegović zna da im prisluškuju razgovore kako bi sve izgledalo - “kao da se bavim korupcijom” – rekao je Radončić Oručeviću.

Osnovni navod optužbe da je gospodin Radončić ometao rad pravosuđa uticajem na svjedokinju Azru Sarić danas ničim nije dokazan. Naprotiv, svi ovi emitirani razgovori dokuzaju navode odbrane pa sa ovog mjesta mogu zahvaliti tužiteljstvu što pomaže odbrani”, kazao je nakon suđenja advokat Fahrudina Radončića Asim Crnalić.

Tema pojedinih presretnutih razgovora i ovaj je put bila Azra Sarić ključna svjedokinja ovog procesa. Inače, bivša djevojka ubijenog Ramiza Delalića Ćele koja je svjedočila i u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Radončić je o njenoj, kako je kazao, nelegalnoj specijalizaciji na Kliničkom centru u Sarajevu razgovarao sa Dautbašićem i Oručevićem. Sa ljekarom Emirom Talirevićem razgovarao je o njenom svjedočenju na Kosovu kako će je advokat pitati da prokomentariše nekadašnje naslovne stranice i da li je Ćelo ubijao za Aliju.

Dalje, u razgovoru, Radončić je kazao: “Ima Avaz da piše o tome, ja ću dati intervju – Ćelu su ubili Bakir i Osmica”.

Ovaj razgovor i pominjanje Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH poznatijeg kao Osmica, nakon suđenja Radončić nije htio dodatno komentarisati.

Nastavak suđenja u predmetu “Radončić i drugi” zakazan je za 8. mart. Sudsko vijeće tada bi trebalo donijet odluku hoće li dio presretnutih razgovora iz dokaznog materijala tužilaštva pustiti na ročištu koje će biti zatvoreno za javnost kako je ranije tražila odbrana zbog, navodno, privatnog sadržaja tih razgovora.

Tome se protivi tužilaštvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 21

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hadzi Lojo

Sva ova ubistva, pa i Celino imaju veze sa ubistvom Ugljen Nedzada, jer je i Celo bio potencijalni svijedok. Svijedok je bio i prof Sulejman Redzic, a i Hasan Muratovic je za dlaku izbjegao istu sudbinu. Da ima polit. Volje ovaj slucaj bi se rasvijetlio za sat vremena, sve je jasno ko dan i tu ne treba puno pametovati.

3 1

Konobar

Gdje ja živim .....

2 0

Stranka

Vecinu tekstova o Celi pisala je SDA

2 0

* Sva polja su obavezna