Hronologija zakazane pa odložene sjednice PS BiH

Hronologija zakazane pa odložene sjednice PS BiH Izvor: N1

Nedolazak 13 poslanika, predstavnika stranaka iz Republike Srspke, bio je razlog neodržavanja i odlaganja sjednice u državnom parlamentu. Njihova je poruka da žele ukazati da se odlučivanjem o procesu revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije treba baviti cjelokupno Predsjedništvo BiH.

Nedolazak poslanika osudili su iz SDA. A iz OHR poruka da očekuju da institucije BiH neometano funkcionišu u korist svih građana zemlje.

Bijela sala Paralamenterne skupštine Bosne i Hercegovine. Državni poslanici stižu na zakazanu sjednicu. Svi, osim – predstavnika stranaka iz Republike Srpske. Predsjedavajući doma konstatuje prisustvo 26 poslanika što je kvorum dovoljan za održavanje sjednice - njih 25 iz Federacije BiH i samo jedan iz Republike Srpske - Sadik Ahmetović.

No, tek što su došli, poslanici su otišli na pauzu. Razlog – nedolazak 13 poslanika iz Republike Srpske i zasjedanje proširenog kolegija.

"Obavještavam vas da je prošireni kolegij zasjedao u ovoj pauzi i donio odluku da se današnja sjednica Predstavničkog doma odloži i nastavi 7. marta", kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma, SDA.

Izvor: N1

Sjednica, pauza, odlaganje – sve se desilo u sat vremena. Poslanici – predstavnici stranaka iz Republike Srpske kažu – ovo nije bojkot. Tražili su odgađanje dok se ne riješi situacija sa, kako ocjenjuju, neustavnim djelovanjem člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog procesa revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

"Mi ne tražimo bojkot nego smo tražili odgađanje sjednice sa ciljem da se vratimo u ustavne okvire da niko ne uzima sebi za pravo više nego što mu pripada. Ne može niko, ne može Bakir Izetbegović, ne mogu Bošnjaci, ne može niko u ovoj zemljii uzeti pravo konstitutivnim narodima i entitetima", poručio je Borislav Bojić, Kluba poslanika SDS-a.

"Mi treba da izbijemo taj model - da je Bosna država Bošnjaka, da je Bosna jednako Bakir Izetbegović, da je Predsjedništvo jednako Bakir Izetbegović. Gospodo, to nije tako", napomenuo je Staša Košarac, šef Klub poslanika SNSD-a.

Da je njihovo ponašanje protivno Ustavu zbog nedolaska na sjednicu - smatra predsjedavajući doma za 13 poslanika iz Republike Srpske.

"Mi smo današnjom odlukom pokazali da želimo da radimo na jedan konstruktivan i korektan način. Nije konstruktivno i korektno ucjenjivati rad Predstavničkog doma bilo kojim drugim pitanjima. Pitanje revizije presude Međunarodnog suda u Haagu je odvojeno pitanje od pitanja rada Institucija BiH i to će ići svojim putem i nije moguće spajati ova dva pitanja", istakao je Džaferović.

"Radi se o tome da ne treba ignorisati volju jednog naroda bez obzira o kome se radi – da li su to predstavnici Bošnjaka, Hrvata, Srba. To je suština", objasnila je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, HDZ BIH.

Osim što je ova sjednica pomjerena za 7. mart, kako saznajemo, u Parlamentarnoj skupštini BiH sutra i ovih dana neće zasijedati ni pojedine komisije iz istih razloga. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dole

Srpski parlementaci pozivaju na ustavne okvire a oni ne poštuju nista prave blokade umjesto da idemo ka boljem oni se vraćaju unazad svi koji ne dolazi na sjednice ne treba im dati platu nisam za reviziju tuzbe protiv Srbije. Srpski clan kaže da nije po ustavu a oni ratovali protiv muslimana i da se oni pitaju za reviziju tuzbe žrtva ima pravo po ustavu pokretati sve pred sudom zašto oni ne poštuju ustav ni ustavni sud. Bosic kojeg sam cijenio kao političara a on počeo kao Dodik da tužbu objese mačku o rep. Tramp ih nagradio čestitajući Albancima dan nezavisnosti kosova. Sa zapadnim Balkanom se sprda međunarodna zajednica bas njih briga što ćemo mi bankontirati i što ćemo svi gladovati obični gradani. Pa sretno vam bilo političari nastavite ubijati gladom svoj konskutivni narod.

2 3

Djikan

Eto, grudvali se pa ti pobjedio...

1 1

?

jedan! Al' si ti nepismen...

1 1

* Sva polja su obavezna