Zatvori

Trump naredne sedmice potpisuje novu zabranu ulaska u SAD

Trump naredne sedmice potpisuje novu zabranu ulaska u SAD Izvor: Reuters

Naredne sedmice američki predsjednik Donald Trump potpisat će novu naredbu o zabrani ulaska građanima islamske vjeroispovjesti u SAD.

Kako prenosi britanski Independent, nova odredba će biti skrojena u Washingtonu, a umnogome će ublažiti već postojeću zabranu koja se odnosi na građane sedam zemalja.

O detaljima novog 'muslim ban', kako ga u medijima nazivaju, nema detalja, a isti izvor navodi da ga Ministarstvo pravde neće podržati, kao ni federalni sud.

"Jedini problem koji smo imali sa postojećom zabranom je loša procjena suda, a ako mene pitate - to je loša odluka", kazao je Trump.

Postojeća zabrana potpisana je 27. januara, a građani sedam zemalja sa stanovništvom pretežno islamske vjeroispovjesti ostali su uskraćeni za putovanje u SAD. Privremena zabrana koja je na snazi donesena je suštinski kako bi se spriječio priliv sirijskih izbjeglica u SAD.

Ta Trumpova naredba napravila je dosta konfuzije u svijetu, ali i niz administrativnih prepreka, budući da su i vlasnici zelenog kartona za ulazak u SAD bili uskraćeni za dolazak.

Ova odluka izazvala je niz osuda iz svijeta, ali i nekolicinu pravnih postpupaka u SAD-u, a zbog nje će Trump morati ići na Vrhovni sud koji će revidirati spornu zabranu ulaska pojedincima u SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dole

Tramp nezna sta radi sigurno mu je pravoslavaca savjetnik.

0 0

Rade

I evropa treba to da slijedi

1 2

��

ovaj ti je priznao Kosovo cestitao Taciju a ti i takvi kao ti psihopati podrzavate ga ali nema veze ti neznas ni ko si ti

1 1

* Sva polja su obavezna