Zatvori

Zavirite u mračnu svakodnevnicu lovaca na pedofile

Zavirite u mračnu svakodnevnicu lovaca na pedofile Izvor: Screenshot

Apsolutno nema sumnje u činjenicu da su pedofilija i zlostavljanje djece među najgnusnijim zločinima današnjice.

Suštinski, bilo koji zločin koji uključuje djecu izaziva veliko zgražavanje i osudu javnosti. Osuđeni pedofili u bilo kojoj zemlji se javno izlože na 'stub srama'.

Međutim, policija nekada ne može da stigne sve, tako da u svijetu postoji nekolicina udruženja ili pojedinaca koji su spremni da rade policijski posao, odnosno love i hvataju pedofile kako bi zaštitili djecu, kao najranjiviji sloj društva.

Jedna od najagilnijih grupa koja posao hvatanja i otkrivanja pedofila i pedofilskih zločina shvata jako ozbiljno je Dark Justice. Nju čini dvojac u ranim dvadesetim godinama, iz Newcastlea su u Velikoj britaniji.

Javnosti se predstavljaju pod pseudonimima Callum i Scott.

"Mnogo smo se informisali o finansijskim rezovima koje pravi vlada i policija, nama je muka od svega toga. Shvatili smo da moramo učiniti nešto, postati proaktivni - a ne samo pisati na Facebooku i Twitteru", kazao je Callum

Dark Justice nije nikakva osvetnička skupina. Oni svoj posao lovaca na pedofile shvataju jako ozbiljno i svakom zadatku prilaze pragmatično. Oni se na društvenim mrežama predstavljaju kao dječak i djevojčica od 11 do 15 godina, ulaze u konverzaciju sa potencijalnim prekršiteljem, s kojim pristanu da se vide.

Svaku online konverzaciju, kao i telefonski poziv čuvaju kao dokaz, kojeg kasnije dostave Northumbria policijskom distriktu. U međuvremenu sve dokumentuju u videu, što također prilože kao dokaz.

Od 2014. godine kada su osnovali Dark Justice ukupno su uhvatili 42 pedofila, koji su osuđeni - ali mnogi su dobili i rani otpust iz zatvora, zbog čega dvojac strahuje da bi se mogli vratiti zločinima zbog kojih su i osuđeni.

U Njemačkoj također postoji grupa koja se zove Don't Offend, koja praktikuje i to da se osuđeni pedofili upute i na psihološko savjetovanje, kako se nakon izlaska iz pritvora ne bi vratili kriminalnim djelima nad djecom.

"Kod nas u Britaniji je najveći problem što pedofili znaju da im ima pomoći, ali je oni ne žele da traže. Veći je problem što se više novca uzima od žrtava, nego od zlostavljača. Niko ne kaže da oni trebaju biti u zatvoru doživotno, ali šta njih poslije spriječava da se ponovo obraćaju djeci? Tretman u zatvoru bi im mogao pomoći", kazao je Scott.

Stručnjaci iz polja psihologije u Britaniji podržavaju rad Dark Justice dvojca, te smatraju da im treba dati više ovlasti te da bi policija s njima morala više sarađivati.

Izvor: YouTube

"Razočarana sam što policija ne podržava online aktiviste. Mislim da je važno da sarađuju s njima i drugim sličnim organizacijama. Osjećam da smo bespomoćni kao društvo, jer svi slušamo o ovim pričama stalno, ali ništa ne radimo. Zlostavljanje djece je bolest koja se može izliječiti, potrebna je samo volja", kazala je Sarah Goode, izvršna direktorica organizacije StopSO, koja se bavi specijalnim tretmanima za prevenciju seksualnih zločina.

Tokom desetogodišnjeg mandata u Metropolitan Police odjelu za zlostavljanje djece, Jonathan Taylor je bio involviran u brojne slučajeve razbijanja lacana pedofilije.

Za ovaj tekst, kojeg prenosimo sa portala Unilad, Taylor se ponovo 'vratio' na svoju funkciju, napravio online nalog, i počeo da se predstavlja kao 13-godišnja djevojčica Bekki, kako bi novinaru pokazao kako to izigleda u praksi. Uspio je namamiti 38-godišnjeg muškarca iz Surreya.

"Zbog čega djevojčice odgovaraju odraslima koji im se jave online. Zbog čega se odmah ne obrate policiji? Mislim da je velika greška kao društva to što one odrastaju s mišlju da je takvo ponašanje prihvatljivo. Naše istraživanje je pokazalo i to da djevojčice u tim godinama već imaju određena seksualna iskustva, a kada im se javi stariji muškarac - ne znaju da upadaju u zamku. Nisu tada još uvijek svjesne šta je seksualno normalno, a šta je seksualno devijantno", kazao je Taylor.

Dvojac iz Dark Justice kaže da su u svojoj trogodišnjoj praksi interakcije sa pedofilima vidjeli sve i svašta, te čitali neke od najgnusnijih stvari. Kažu da im je izvjesni Ronald Young, vozač autobusa bio jedan od najtežih slučajeva, koji je uhapšen i osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Dark Justice je pronašao recept za balans između društvene korisnosti i sprječavanju onih koji žele naškoditi djeci na bilo koji način. I policija u Newcastleu im je zahvalna zbog toga.

Ipak, život koji oni vode je jako mračan, a osim Dark Justicea postoji još niz grupa koje nemaju ovakav pristup nego se sa pedofilima obračunavaju na način koji baš i nije legalan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Oma

Idite u vjerske objekte.

7 0

...

Posebno u katolicke i pravo(krivo)slavne...

3 2

* Sva polja su obavezna