Zatvori

Počelo savjetovanje o reviziji tužbe BiH protiv Srbije

Počelo savjetovanje o reviziji tužbe BiH protiv Srbije Izvor: Anadolija

U Sarajevu je počelo savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Sama tema pokretanja revizije proteklih dana je glavna tema u BiH, ali i u regionu. Savjetovanje se održava pod pokroviteljsvom člana Predsjedništva BibH, Bakira Izetbegovića u organizaciji "Pravda za Bosnu i Hercegovinu", te Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Ovaj događaj izaziva veliku pažnju javnosti, ali ga budno prate svi lideri stranaka FBiH, ali i brojni eksperti iz oblasti prava, te zvaničnika iz institucija BiH.

Sastanku prisustvuju Nermin Nikšić, lider SDP-a, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Željko Komšić, prvi čovjek DF-a, Denis Bećirović iz SDP-a, Sefer i Semir Halilović iz BPS, reis efendija Husein Kavazović, ali i Ejup Ganić, predstavnice Udruženja Majke Srebrenice, pravni agent Sakib Softić, Asim Crnalić, Miro Lazović, Eli Tauber i brojni drugi.

U međuvremenu, oglasio je Željko Komšić, koji kaže da je Bakir Izetbegović već donio odluku o reviziji tužbe, pa mu nije jasno zbog čega je zvao političare na savjetovanje u Vijećnicu.

Podsjećamo, prije 10 godina Međunarodni sud pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Pa posle kažu samo Dodik lud... Revanšizam je Hrvate, Srbe, i Muslimane već mnogi koštao a izgleda da osim toga druge talente ili nemamo ili ne umemo da koristimo. Jedini konsenzus koji mogu da postignu ova tri jadna i bedna naroda je da žele se isele odavde. Prazne se Bosna,Srbija i Hrvatska - a možda je tako i bolje za sve.

3 1

Ajde bake sa malim b samo guraj budalaštine a probleme sirotinje će riješiti mezarja i vize za zapad.Važno je da nitko ne pita odakle milijuni tebi i tvojim pajdašima iz druga dva Naroda.e Bosanci glupani certificirani samo podržavajte baketa sa malim b.

2 0

zara

Ja mislim da Bosnjaci moraju nekako izdejstvovati da se mi granicimo sa Turskom,da zavlada mitr.

3 0

* Sva polja su obavezna