UDIK: Procesuirati odgovorne za zločin u Štrpcima

UDIK: Procesuirati odgovorne za zločin u Štrpcima Izvor: N1
Štrpci zločin

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Organizacija ''Ženski glas - Priboj'' na trgu ispred sarajevske Katedrale obilježili su danas godišnjicu stradanja civila otetih iz voza na relaciji Beograd - Bar.

Prisjetili su se ubijenih 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jedne nepoznate  osobe.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Čudić pozvao je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da proces privedu kraju i da optuženi odgovaraju za taj zločin.

Smatra da je neprihvatljivo da ubijeni nemaju status civilnih žrtava rata te da niko za njihovu smrt ne snosi odgovornost.

Predsjednica Organizacije ''Ženski glas - Priboj'' Dragana Mulaosmanović smatra da je važno sjećati se zločina da se ne bi ponavljali.

- Mi smo jako vezane zemlje i moramo nastaviti da živimo dalje, ali ne smijemo prelaziti preko bitnih dešavanja koja su se desila u prošlosti - istakla je te dodala da se mladi moraju povezivati i uspostavljati kontakte.

Povodom godišnjice zločina u Štrpcima sutra će biti održana komemoracija u Prijepolju.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba. Većina ubijenih su bili građani Srbije i Crne Gore. Za taj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na kaznu zatvora od 15 godina i Milan Lukić na doživotnu robiju. Takođe, za otmicu civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti još 10 osoba, a suđenje je u toku.

UDIK već četvrtu godinu podsjeća građane na taj zločin uz apel sudovima u BiH da sudske procese privedu kraju.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna