Erdogan: Njemačka nije odustala od nacističke prakse

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uporedio je otkazivanje proturskih skupova u Njemačkoj sa "nacističkom praksom".

Izvor: Reuters

"Vaša praksa se ne razlikuje od nacističke. Mislio sam da je Njemačka davno odustala od te prakse, ali smo pogriješili", rekao je Erdogan na jednom skupu u Istanbulu.

"Dajete nam lekcije o demokratiji, a onda moje ministre sprečavate da se obrate na skupu", dodao je predsjednik Turske.

Odnosi između Njemačke i Turske znatno su zategnuti nakon što su njemačke gradske vlasti otkazale tri skupa u znak podrške referendumu u Turskoj o uvođenju predsjedničkog sistema.

Turska je žestoko reagovala optužujući Njemačku da djeluje protiv Erdogana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je potom objasnila da se savezna vlada ne miješa u nadležnosti gradskih vlasti koje su donijele odluku o otkazivanju skupova na kojima je trebalo da se obrate turski ministri.

Uprkos tim zabranama, turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči će u nedjelju uveče učestvovati na dva skupa turskih organizacija u Kelnu i Leverkuzenu.

Policija u Kelnu saopštila je da će oko 100 pripadnika snaga bezbjednosti biti raspoređeno u gradu za vrijeme skupa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Samo Da Primijetim

A sta misli Erdogan uciniti ako Njemacka odluci protjerati pet miliona Turaka iz Njemacke. Zna li Erdogan da je Turska podignuta njemackim kapitalom. Turci su u njemacku dosli trbuhom za kruhom, a otisli s novcima, kamionom sa natovarenim.mercedesom. Samo neka Edro cacka mecku.

0 1

Nedzad

Da to sve stoji sto kazes, samo jedna mala opaska. Taj novac nije dobiven na poklon od njemackih Vlasti?! Taj novac je krvavo zaradjen!!! Zato please shut up 🤐 !!

2 0

Putogan

Erdogan bi prvo da ima sve ovlasti ko Putin, pa jos da cijelu kampanju u Njemackoj pravi... da ne bi... ako ovo turci dopuste sami su sebi presudili...

1 1

* Sva polja su obavezna