Damir Imamović za N1: Knjigom "Sevdah" vraćam dug tradiciji

"Sevdah" je prva knjiga o ovom žanru iz pera jednog od njegovih vodećih savremenih izvođača. Knjiga je objavljena 2016. godine na bosanskom jeziku, i ubrzo je postala bestseler.

Izvor: N1

Knjiga "Sevdah" danas je dostupna na engleskom jeziku, a autor Damir Imamović bio je gost Novog dana gdje je pojasnio značenje "The Voice of Sevdah".

"Iznenadio me je interes ljudi, reakcije, jer se uvijek određujemo šta imamo pokazati strancima. Vječno je pitanje znaju li ljudi koji ne znaju tradiciju sevdaha, o čemu ona govori", kazao je Imamović za N1 podcrtavši činjenicu da mu je bilo stalo da uradi historiju žanra kako bi prokopao nove puteve za budućnost.

"Koliko mi je poznato, nemamo sistematsko predstavljanje sevdaha na ovim prostorima. Sevdah se može razumjeti, baš kao što možemo razumjeti i druge pravce. Malo smo zaljubljeni u sebe, pa mislimo da sami sebe razumijemo", ističe Imamović.

Da li je ovo jedna vrsta bh. suvenira?

"Ima svega tu pomalo. Mene je izdavač natjerao da napišem knjigu, da istražujem pored svega što pjevam i sviram. Vidio sam da ima potencijala, i da može biti kulturni temeljac, ali dobar biznis", kazao je.

Izjavio je i to da ne zna koliko će knjiga ostati u budućnosti, ali da trenutno vlada veliki interes za nju, dobija pozive za gostovanja, intervjue, promocije...

Postoje pregovori da se prevede i na njemački, francuski, ali i druge jezike, a Imamović ističe i nadu da će se to i desiti.

"Knjiga je trenutno dostupna svuda, može se i naručiti preko Knjiga.ba. Očekujemo distribuciju za englesko govorno područje, ali i prikaze u svjetskim listovima".

Tokom pisanja najviše mu je bilo stalo da pokaže koliko je sevdah sveobuhvatan, da tretira različite cjeline - ali, kazao je i to da je mnogo stvari svjesno izostavio.

"Priču sam završio sa ratom. Naveo sam šta se dešavalo poslije, ali nisam htio da ulazim u savremene rasprave jer sam sudionik. Neko drugi neka se bavi time, a već postoje ljudi, tekstovi, dokumentarci...".

Damir Imamović, kako je i sam kazao, biće svjedok novog vremena u sevdahu, a ova knjiga je njegov dug tradiciji sevdaha.

"Svi mi koji učimo iz tradicije, koju ne gledamo kao konzervativnu i zatvorenu stvar, imamo potrebu da vratimo toj tradiciji nešto. Prebrzo smo zaboravili neke dijelove", ocijenio je u gostovanju na N1.

Inače, za potrebe knjige deset godina je proveo u istraživanju, učio o tome, obavio više od 50 intervjua, a finalni produkt u vidu knjiga nastao je prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Samo Da Primijetim

Ovo je rijedak primjerak nazovi umjetnika koji se na originalan nacin ruga bosanskoj narodnoj pjesmi. Ovo sta on radi, veze nema sa dobrim ukusom. Svevje izokrenuo i izvrgao sprdacini i to se nekome dopada. Gomila neukusa, bi rekao da mu je slon prhnuo na uvce.

2 2

Divos

На овим нашим просторима, људи су не тако давно битисали по једноставном моралном начелу "своје волим, туђе поштујем". У времену данашњем такво поимање је неподобно, и афирмише се "пожељнији" модел, "своје презирем, туђе ниподаштавам". Своје смо одбацили, и прихватили нове "вриједности", имамо и једну залуђеност западном поп културом, која нам се сервира кроз бројне ријалити и талк-шоу садржаје (нисам ја против Запада, напротив, ал ајде да преузмемо стотину ствари које су добре, од пристојности, радне етике, па редом, не само оно накарадно), зато у бошњачком корпусу на своју традицију, па и севдах, све више са презиром гледају, смета им што нагињемо оријенталном звуку (па?) са ниподоштавањем зборе о ономе што комшије баштине, рецимо Срби гусле, а када неко поносито каже да је дерпе, то је врхунац прогресивног и напредног. Све у свему, да те Бог сачува. Дамиру велики +.

1 0

Azziz

Sviđa mi se ovaj njegov seevdah.Ima Iranski izvorni prizvuk.Nazalni kroz nos.Onaj starobosanski je falisfikat.

0 2

* Sva polja su obavezna