Premijerske šnicle od svetih krava

Premijerske šnicle od svetih krava Izvor: N1

Kolumbo je otkrio Ameriku misleći da je otkrio Indiju, a premijer Srbije je otkrio Indiju, ubeđen da je otkrio Ameriku – provejavalo je iz svakog televizijskog izveštaja prethodne nedelje sa premijerove turneje iz ove drevne zemlje pomalo šašavih običaja.

Recimo, najveći kompliment koji žena u Indiji može da dobije jeste da ima oči ko krava. Kada ženi u Indiji kažete: “Imaš predivne oči! Ko krava!” - to je u rangu komplimenta iz okoline Čačka koji je patentirao Velja Ilić: “Al' si se doterala ko kamion za registraciju!”

Najveći kompliment koji predsednički kandidat srpske opozicije može da dobije jeste da mu premijer Srbije tokom službenog boravka u Indiji poruči da je sveta krava.

- Janković i Jeremić su indijske svete krave – poručio je premijer Srbije u intervjuu za Televiziju Prva tokom koga je imao izraz lica ko da je upravo, tokom bilateralne posete Indiji, slučajno ugazio u kravlju balegu, ali zbog svetačkog statusa krava u toj zemlji nije želeo da se žali domaćinima kako ne bi napravio međunarodni skandal.

Nego se iskreno zahvalio indijskim prijateljima na toj posebnoj počasti.

- Ovo je mali korak za mene, ali veliki za hinduizam, kravarstvo i prijateljske odnose Srbije i Indije – rekao je premijer pošto je svečano slučajno zgazio u kravlju balegu, a posle otišao na intervju za TV Prva, emitovan direktno iz nekog hotelskog hodnika u Mumbaju.

Intervju je tekao otprilike ovako.

- Šta vam se najviše sviđa u Indiji? - pitala je novinarka.

- U Indiji mi se najviša sviđa što ovde uopšte nema Jeremića i Jankovića... A nema ni Savamale... Jedna srećna zemlja...

- Sem toga? - nastavila je novinarka.

- Sem toga sviđa mi se što oni nemaju zaštitnika građana već imaju zaštitnika krava... I za razliku od zaštitnika građana u Srbiji koji ima platu 376.648 dinara, zaštitnik krava nema platu, jer je on bog Krishnu, a bogovi ne primaju platu jer su u penziji... Niti se kandiduju na izborima za predsednika, niti zloupotrebljavaju funkciju zaštitnika krava!

- Sa kim ste sve ovde razgovarali? - nastavila je novinarka.

- Najviše sam preko Skajpa razgovarao sa ministrom Stefanovićem...

- O čemu ste pričali?

- O Jeremiću i Jankoviću, snegu, Savamali i mom novom ramu za naočare...

- A šta ste razgovarali sa premijerom Indije?

- Uglavnom smo pričali o svetim kravama...

- Do kog zaključka ste došli?

- Indijski premijer se oduševio što i mi u Srbiji gajimo svete krave i tako preuzimamo deo indijskog identiteta, kulture i religije. Ja sam mu rekao da imamo samo dve svete krave, ali mu nisam rekao da nam je plan da ih istranžiramo u šnicle jerbo obe oće da se kandiduju za predsednika. Imam odličan recept: "Premijerske šnicle od svetih krava", koji ću s vašim gledaocima podeliti čim se vratim.

- Šta vam je još rekao indijski premijer?

- Meni ništa nije rekao... Ali je mojoj savetnici rekao da ima oči ko krava!

- Šta mu je ona rekla?

- Zahvalila se na komplimentu u svoje ime i u ime celokupnog srpskog naroda!

- Pričali ste i o investicijama?

- Da, da... Indijski premijer je obećao da Indija neće investirati u Srbiju ako pobede Jeremić i Janković... Ja sam mu rekao da mi u Indiju izvozimo u vrednosti od šest miliona dolara godišnje... A samo u slučaj Savamala u Srbiji je uloženo osam miliona evra za devet meseci!

- I šta vam je na to rekao indijski premijer?

- On je rekao da je slučaj Savamala očigledno odlična grinfild investicija, bolja od izvoza mirišljavih indijskih štapića. A ja sam mu rekao da to ne bi bila odlična grinfild investicija da mi nismo raščistili prethodnu infrastrukturu, da bi grinfild investitori mogli da naprave novu infrastrukturu. Grinfild je, sama reč kaže, zeleno poljanče... Ali indijski premijer ne shvata da je osam miliona evra uloženo da bi srušili mene, odnosno da bi od mene napravili propalu grinfild investiciju! - podvukao je premijer.

- Koje će koristi Srbija imati od vaše posete Indiji... - pitala je novinarka.

- Najveća korist je što ću u svim vestima biti ja, a neće biti Jeremić i Janković...

- Izvinite, ne čini li vam se da ste malčice opsednuti Jeremićem i Jankovićem čak i ovde u dalekoj ali drevnoj Indiji?

- Uopšte nisam opsednut! Pa o čemu drugom da pričam u Indiji nego o svetim kravama! - naglasio je premijer, ali se tek sutra setio kako će ubuduće zvati Jeremića i Jankovića, kada su ga odveli u obilazak indijskih slonova.

A producenti indijskih melodrama odlepili su za talentovanim glumcem posle čijeg intervjua se rasplakalo pola hotela u čijem hodniku je davao intervju. “Čovek je hodajući Bolivud, neviđen talenat” - rekli su indijski producenti nakon odgledanog intervjua.

Cela poseta Indiji za premijera je bila dramatično - melodramatična. Prvog dana javili su mu da u Srbiji pada sneg. Drugog dana javili su mu da u Srbiji i dalje pada sneg. Trećeg dana javili su mu da je Srbija totalno zavejana. Četvrtog dana javili su mu da je Srbija očišćena, ali, j... ga - Janković ima tribinu u Pančevu.

- Stefanoviću, Pančevo noćas mora biti zavejano! - javio je premijer Stefanoviću, koji ga je putem Skajpa posmatrao karakterističnim pogledom lepooke indijske žene.

Ali pošto za pola dana nije uspeo da totalno zaveje Pančevo, naredio je kreativnoj stranačkoj omladini da osmisli neki transparent koji će okačiti na zgradu najbližu Jankovićevoj tribini, pa su oni napisali: “Jankoviću kada ćeš da odgovaraš na ubistvo?” A za sledeću tribinu smislili su još bolji: “Ministre Stefanoviću, kada će Janković da odgovara za ubistvo?” A za sve ostale tribine smislili su transparent: “Kada će Jeremić i Janković da odgovaraju za bilo koji nerešeni udruženi zločinački poduhvat iz bogate svetske istorije?”

Petog dana u Indiji javili su mu da će Jeremić u nedelju u Mikseru, nelegalnom objektu koji se spletom misterioznih okolnosti nalazi baš u Savamali, objaviti kandidaturu za predsednika.

- Stefanoviću, bre, i taj Mikser smo trebali da srušimo! To je ionako 100 metara od Hercegovačke, niko ne bi primetio ništa sumnjivo! Jedna baraka manje-više... - urlao je premijer, a Stefanović je u podsetnik zapisao: “Srušiti Mikser do nedelje, ali tako da niko ne primeti!”

Šesti dan su mu javili da se vraća kući.

- Bež'te svete krave, ide Zdravko Čolić! – uzviknuo je premijer i krenuo nazad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna