Stephen Hawking: Bez svjetske vlade, AI će nas uništiti

Stephen Hawking: Bez svjetske vlade, AI će nas uništiti Izvor: JUSTIN TALLIS / AFP

Stephen Hawking još je jednom upozorio svijet da tehnologiju treba staviti pod kontrolu kako bi spriječili da uništi čovječanstvo.

Svjetski priznati fizičar govorio je o opasnostima umjetne inteligencije (AI), a vjeruje da treba uspostaviti nove načine identifikacije prijetnji prije nego dobiju šansu da eskaliraju.

"Od postanka civilizacije agesivnost je bila korisna koliko i prednosti preživljavanja", kazao je za Times.

"Sve je utemeljeno u našim genima. Sada, tehnologija je napredovala, a taj agresivni napredak nas može unišitit putem biološkog ili nuklearnog rata. Moramo kontrolisati naslijeđeni instinkt logikom i razumom", ocijenio je jedan od najvećih umova čovječanstva.

On predlaže neku vrstu "svjetske vlade", ali sa dozom rezerve jer i ona može stvoriti probleme. "Ona može prerasti u tiraniju", dodao je.

Kaže da je optimista, i misli da će ljudska rasa nadvladati sve izazove. Ipak, kaže da umjetna inteligencija može porasti toliko da će biti u stanju izbrisati čovječanstvo.

"Pravi rizik sa umjetnom inteligencijom nije u njenoj malicioznosti, nego u mogućnosti da se takmiči sa ljudskom. Super inteligentna umjetna inteligencija može biti ekstremno dobra kada ispunjava svoje zadatke. Ali, ako ti zadaci nisu u skladu sa ljudskim - u nevolji smo", kazao je Hawking.

Nešto slično je ranije izjavio Elon Musk, izvršni direktor Tesle, koji je kazao da je ljudska rasa u opasnosti da postane irelevantna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 8

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Astronomi

vide crne rupe milionima svjetlosnih godina daleko a ne vide šta im se u kuci dogadja. Japan glavni za robotiku a poplavljeni reaktor popravljali radnici sa lopatama. Ameri vide sa satelita kakvu boju ociju imamo a nevide boinge kako im ruše zgrade. Ima toga još, ko vjeruje, do njega je 😁

1 1

Dule

Ova izjava Hokinga neposredno posle otkrica CIA-inog sistema za hakovanje smartfona i smart tv-a...

0 0

bilo bi doboljno da AI unisti "pismeno obrazovanu" pseudo elitnu GENetski predisponiranu kriminoGENu hobotnicko trakavicasto - parazitarni korov - sva ta olos mora nestati sa lica Zemlje, jer ce u suprotnom arhitektura vrhovnih vladara biti drudtvo ludaka sa nuznim hanibalistickim porivima, samo u bih je uvezeno tog skarta dovoljno za najmracniji scenarij po covjecanstvo..

0 0

* Sva polja su obavezna