Bakir Hadžiomerović: Guska u magli

 Bakir Hadžiomerović: Guska u magli Izvor: Bakir Hadžiomerović

Bez obzira na prilično jadne verbalne pokušaje da krivicu za vlastite fule i pogrešne procjene fakturiše na neke druge adrese, Bakiru Izetbegoviću se mora priznati da je samom sebi definitivno osigurao neslavno mjesto u recentnoj bh. historiji.

Naime, postao je prvi bošnjački član Predsjedništva ove države kojem je, eto, pošlo za rukom da stotinu hiljada mrtvih duša, sve one nevine žrtve stravičnih zločina, svede na nivo administrativno-proceduralne greške.

Izetbegovićevo neobjašnjivo petnaestodnevno srljanje u reviziju presude izrečene davne 2007. godine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu kojom su, da se nikad ne zaboravi, politički vrh, policija i vojska Republike Srpske osuđeni za genocid u Srebrenici, a vlast u Beogradu za njegovo nesprečavanje, ući će u anale političke neodgovornosti, površnosti i nesumnjive liderske bahatosti.

Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je unatoč tome što mu je još u maju 2016. godine zvanično saopšteno da Sakib Softić nema legitimitet zastupanja Bosne i Hercegovine pred Sudom, Izetbegović prvo tu važnu informaciju nerazumljivo sakrio od javnosti, da bi potom svog priučenog pravnika natjerao da pospremi dokumentaciju u gepek automobila i istovari je na protokol haške palate pravde i to baš onako kao što se u seoskoj pošti predaju paketi s domaćom hranom za izgladnjelu djecu što su otišla studirati u veliki grad? Zato je baš ona tužna slika (i prilika) gdje Softić desnim stopalom i ramenom gura glomazna vrata sjedišta MSP-a, dok u rukama jedva drži kutije s navodnom dokumentacijom, najbolnija ilustracija Izetbegovićeve politike koja je, a sada je to nažalost do kraja ogoljeno, beznadežno lišena državničkih vizija i planova.

Njegove jučerašnje reakcije (a to se posebno pokazalo tokom “marketinškog” gostovanja u Dnevniku FTV-a) otkrivaju pravo lice čovjeka izgubljenog u vremenu i prostoru, osobe koja kao da i nije naročito svjesna vlastite uloge u bh. društvu. Da je bogdo drugačije, Izetbegoviću ne bi ni palo na pamet da svoj posljednji debakl izjednačava s međunarodnom zavjerom "nekih predsjednika i premijera velikih sila" i to protiv cijelog bošnjačkog naroda koji ga, kako sam sebe laže i vadi, “nakon svega razumije i podržava”.

Pritom Izetbegović nije propustio zgodnu priliku da se obračuna s “nespojivim duetom” iz ovdašnjeg političkog miljea koji je u svojim kabinetskim promišljanjima označio kao zgodne mete u navodnoj zavjereničkoj antibošnjačkoj ujdurmi. Kao što je poznato, na udaru bijesa šefa SDA našli su se Fahrudin Radončić i Emir Suljagić. I dok prvog proziva s jasnom namjerom da unaprijed sanira političku štetu koja će za njega osobno ali i za SDA tek uslijediti, druga meta Izetbegovićeve histerije jeste žrtva srebreničkog genocida i doktor nauka s njemačkim certifikatom koji je, za razliku od ostalih bh. političara, od početka argumentirano upozoravao da revizija neće uspjeti upravo zbog diletantizma njenog glavnog protagoniste što se na kraju pokazalo ispravnom procjenom.

Nakon providnog i neuspješnog pokušaja eutanaziranja naciljanih političkih protivnika, Izetbegović je očekivano nasrnuo i na registrara Međunarodnog suda pravde kojeg će u stilu Slobodana Miloševića iz devedesetih godina prošlog stoljeća optužiti za “belosvetsku zaveru” u kojoj su, znamo to, krivci uvijek oni drugi... Ali, siguran sam da ta pokvarena taktika više ne prolazi na ovim prostorima. Posebno ne sada kad je primjenjuje dokazano potkapacitirani političar i samozvani lider što tragične posljedice vlastitih loših odluka vazda podvaljuje drugima. I kad to s naročitom strašću isporučuje političkim konkurentima koji smiju javno reći kako je Izetbegović po običaju (za)srljao kao guska u maglu...

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 20

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

mladjoni

nebitan komentator o nebitnom covjeku , nebitna tema .Koliko mladih ode iz ove nesretne dvoentitetske zemlje , koliko ih ima na birou , koliko ih radi za 500 km cijeli ubogi dan , kako penzioneri prezivljavaju osim onih koji imaju srece pa umru , ma , milion bitnih tema , miloni gladnih usta , a ovaj ko fol filozofira opet da ,,obrlati,, mase , opet da slaze i laze ko i mnogi drugi

0 0

Coban

Vidi ovoog cobana izgubijo ovce nisu bolan u gradu kupite mu rudare pa neka se vratividite daje izgubljen

1 3

jose

Hadziomerovicu ja mislim da si ti polupao loncice okani se corava posla

8 8

* Sva polja su obavezna