Naoružani muškarac drži najmanje 30 talaca u centru Sydneyja

Naoružani napadači drži u ponedjeljak nepoznati broj taoca u kafiću u centru Sydneyja, rekla je policija, a snimke lokalne televizije pokazuju da su neki od njih prisiljeni držati u izlogu crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom.

Naoružani muškarac drži najmanje 30 talaca u centru Sydneyja Izvor: Reuters
Premijer Tony Abbot, koji je upozoravao na planove militanata da napadnu australske mete, rekao je kako postoje naznake da je talački incident u kafiću Lindt politički motiviran.

"Ovo je vrlo uznemiravajući incident. Mogu razumjeti zabrinutost i zebnje australskog naroda", rekao je Abbot novinarima u Canberri, a da im nije kazao ništa o opsadi koja se odvija.

Australija koja čvrsto podržava Sjedinjene Države i njezine sve snažnije vojne akcije protiv tzv. Islamske države u Siriji i Iraku je u stanju pripravnosti na napade radikalnih muslimana ili domaćih boraca koji se vraćaju iz sukoba na Bliskom istoku.

Policija nije imala izravan kontakt s onim koji drži taoce, rekao je Andrew Scipione, načelnik policije savezne australske države Novi Južni Wales.

"Prešli smo na poziciju prema kojoj se radi o terorističkom događaju", rekao je Scipione novinarima u Sydneyju.

Izvršni direktor Lindt Australia rekao je da u kafiću radi oko 10 radnika, izvijestila je Sky Business televizija. Izvršni direktor Steve Loane isto tako je rekao da je u kafiću "vjerovatno 30 gostiju", prema Sky Businessu, mada je drugim medijima rekao kako nagađa.

Talačka kriza dovela je do evakuacije okolnih zgrada u sidnejskoj centralnoj poslovnoj četvrti gdje je smješten kafić Lindt švicarskog proizvođača čokolade i slatkiša.

Izvor: Reuters

Desetci teško naoružanih policajaca okružili su kafić na Martin Placeu gdje se nalazi i Australska centralna banka, komercijalne banke a blizu je i parlament Novog Južnog Walesa.

Kafić se nalazi naspram studija komercijalne televizije i snimke pokazuju da nekoliko ljudi stoji u kafani s rukama pritisnutim na izlog.

Snimke pokazuju crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom sličnu onoj koju koriste militanti tzv. Islamske državeu Iraku i Siriji koju drže član osoblja i još jedna žena.

U septembru australska protivteroristička policija saopćila je da je spriječila neposrednu prijetnju da se odsječe glava nasumično odabranom čovjeku, a nekoliko dana kasnije jedan tinejdžer je ustrijelejn u Melbourneu nakon što je napao nožem dvojicu protivterostičkih policajaca.

Tagovi: taoci , sydney

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna